Ekološko zavijanje daril

Kaj ko bi letos darila zavijali brez celofana?

December je mesec, ko pridelamo veliko več odpadne embalaže. Kako bolj trajnostno a vendar lepo zaviti darila? Enostavno. Uporabimo čimveč trajnostnih materialov, ki se jih lahko reciklira in porabimo materiale, ki jih že imamo doma, a niso najbolj običajni pri zavijanju daril .

Ne maraš zavijanja?

Če ne maramo zavijanja, nič hudega. Odkar so izumili darilne vrečke, smo se mamice prilagodile in določile en predal samo za darilne vrečke. Te vrečke potujejo sem in tja na otroških rojstnih dnevih in od dojenčka do dojenčka v porodnišnicah.

Včasih pa na deževen dan kakšno razrežemo in predelamo v kaj drugega. Tako slonček iz darilne vrečke postane dekoracija na zvezku za matematiko ali na platnici dnevnika.

Časopisni papir

zavijanje daril v casopis

Časopisni papir, stare revije, zemljevidi in koledarji

Darila lahko zavijemo v časopisni papir. Izberemo strani s kakšnimi malo bolj prijetnimi novicami in preskočimo črno kroniko. Paketki v časopu so videti prav prikupno, še lepši pa s kakšno pentljo iz traku iz jute.  Berete novice samo na spletu a se vam nabirajo reklamni letaki ali revije? Tudi ti pridejo prav pri zavijanju. Z nekaj navdiha lahko nastane zanimiva lepljenka. Zelo lepi so tudi v stare zemljevide zaviti paketi, a žal se največ orientiramo s pomočjo Google maps na telefonu – stare zemljevide je kar težko najti..

Vrečke iz blaga

Vrečke iz blaga imajo lepo lastnost, da jih lahko prejemnik podari naprej. Podobno kot darilne vrečke. Z malo truda jih lahko sešijemo sami, prodajajo pa jih naprimer tudi pri KiSS pralne plenice. Pri Tidy Owl imamo najraje unisex vrečke, ki niso preveč okrašene, da jih lahko uporabimo za darilo ob rojstvu otroka ali za novo leto. Orjaški Božiček našit čez pol vreče zelo omeji možnosti uporabe.

6 idej za šivanje vrečk iz blaga, ki ga morda že imaš doma. pa najdeš tukaj.

vrecka za darilo

Japonsko zavijanje daril Furošiki

Japonci darila podarjajo zavita na tradiconalen način, v kos blaga. Za tak način lahko uporabimo ruto ali šal, ki sta del darila, lepo kuhinjsko krpo ali pa morda samo kos blaga. Morda pa obdarjenca navdušimo, da blago ponovno uporabi pri naslednjem obdarovanju. Kar tri načine zavijanja si lahko ogledaš v tem videu. Na začetku razreže in obrobi kos blaga na idealne mere. Lažji način je uporaba že izdelane rute.

furosiki zavijanje daril

Darila v steklenih kozarcih

Domači piškotki se dobro počutijo v ponovno uporabljenih steklenih kozarcih za vlaganje in vseh drugih lepih steklenih kozarcih. Dodamo kakšno pentljo ali lepo vrvico in zavijanje je končano. V družinah z majhnimi otroci rajši podarjamo piškote v kovinskih škatlah, ki pa žal niso tako trajne kot steklo – po par uporabah dobijo male praske in začnejo rjaveti.

macro photography of green and white star cookies in jar
Photo by Jill Wellington on Pexels.com

Zavijanje daril z naravnimi materiali

Pri Tidy Owl radi zavijamo. Na eko način. Pri tem uporabljamo lepilni trak brez plastike, razne vrvice iz jute in recikliran kraft papir. Kraft papir kdaj okrasimo tudi z odtiski štempiljk (tu nam najraje pomagajo otroci) ali ga malo porišemo. Nekaj časa smo tudi zavijali darila in jih pošiljali po pošti, a smo ugotovili da ostanejo veliko lepša, če jih predamo naravnost v roke.

Darilne bone Tidy Owl dobite v lični kuveri z zvezdicami. Vsaj sovicam se zdi precej univerzalna in primerna za več različnih priložnosti, za majhne punčke, dedke in vse vmes.

darilno zavijanje eko

Za domačo rabo pa pri okraševanju papirja pustimo domišljiji prosto pot in ga porišemo, polepimo, popackamo z barvnimi kapljicami ….odvisno od časa, volje in starosti obdarovanca.

Darila, ki so že v škatlah

Paketki vložkov Bamboolik so že v prav lepih škatlah iz recikliranega kartona. Dodaj le še ročno napisano čestitko in to je to. Zavijanje zaključeno.

Se ti zdijo pralni vložki malo preveč osebno darilo? Kaj pa krpe za brisanje mize ali za prtičke? V družini z malimi otroci bodo dnevno v uporabi za brisanje razlitih sokov ali juhe, ki je samo malo zgrešila usta. Pri babici bodo pa bolj za dekoracijo mize ob družinskih kosilih in namesto papirnatih prtičkov pod priborom. Tanjše so super za prtičke, malo debelejši model pa je bolj vpojen.

racman_brisacke_tanjse

Darila, ki jih ni treba zaviti

Najlepša darila so skupna doživetja in skupaj preživet čas. Recimo karta za drsanje, skupna peka piškotov, sankanje po bližnjem hribu ali nočni sprehod s preštevanjem lučk in okraskov po vasi. Taka tudi v spominu ostanejo dlje od sladkarij in igrač.

woman pulling snow sled with baby
Photo by Alexander Dummer on Pexels.com
Posted in blog and tagged , , , , , .