barva menstruacije znaki

Kaj barva menstrualne krvi pove o tvojem zdravju?

Menstruacije so naravni del življenja večine žensk, a vseeno marsičesa o njih ne vemo.  Recimo, veš zakaj je pomembna barva menstruacijske krvi? Barva krvi je dejansko lahko pomemben pokazatelj tvojega splošnega zdravja.

Torej, kaj pomenijo različne barve menstrualne krvi? Razlaga je poenostavljena in ti lahko pomaga za osnovno opazovanje sprememb pri rednih menstrualnih krvavitvah, za vse ostale težave pa raje povprašaj ginekologinjo.

Svetlo rdeča

Svetlo rdeča kri je običajno vidna na začetku menstruacije in je znak, da je vaš tok svež. To pomeni, da se kri hitro izloča iz vašega telesa in je zdrav znak . Vendar, če se vaša menstruacija stalno začne s svetlo rdečo krvjo, nato pa se spremeni v drugo barvo, je to lahko znak skrite zdravstvene težave.

lalicup komplet z vrecko

Ko prazniš svojo menstrualno skodelico, vmes preveri barvo krvi.

Temno rdeča

Temno rdeča kri je znak, da je kri starejša in je bila v maternici dlje časa, preden je bila izločena. Normalno je, da imate med menstruacijo nekaj temno rdeče krvi, a če je vaša celotna menstruacija temno rdeča, je to lahko znak hormonskega neravnovesja.

Rjava kri

Rjava kri je najstarejša kri, ki je bila najdlje v maternici. Običajno je videti rjavo kri na začetku ali koncu menstruacije in običajno ni razloga za skrb. Vendar, če imate med menstruacijo nenehno rjavo kri, je to lahko znak resnejše zdravstvene težave.

Roza kri

Rožnata kri je znak, da je kri pomešana s cervikalno tekočino in se običajno pojavi na začetku ali koncu menstruacije. To je normalna barva in običajno ni znak zdravstvenih težav. Cervikalna sluz je sluzasta tekočina, ki se izloča iz materničnega vratu (cerviksa).

Oranžna kri

Oranžna kri je redka barva za menstruacijo in je lahko znak okužbe ali druge zdravstvene težave. Če imate med menstruacijo stalno oranžno kri, je pomembno, da se pogovorite z zdravstvenim delavcem, da izključite morebitne težave.

Siva kri

Lahko je znak bakterijskega vnetja. Pokliči ginekologa.

Črna kri

Črna kri je tudi redka barva menstruacijske krvi in je lahko znak stare krvi, ki je bila v maternici že dolgo časa. Lahko pa je tudi znak resnejše zdravstvene težave, kot je spontani splav ali zunajmaternična nosečnost. Če imate med menstruacijo nenehno črno kri, je pomembno, da se pogovorite z zdravstvenim delavcem, da izključite morebitne težave.

Zelena menstrualna kri obstaja

Ja, tudi taka je lahko in ni OK. Lahk je znak bakterijske vaginoze ali pa okužbe z spolno prenosljivo boleznijo trihomonozo. Ta se zdravi z antibiotiki, nezdravljena pa lahko povzroči večje težave kasneje. Vsekakor je zelena menstrualna kri znak, da pokliči svojo zdravnico.

Kako poskrbiš zase?

Poleg barve vaše menstruacijske krvi je pomembno, da ste pozorne tudi na teksturo in konsistenco krvi. Če opazite velike strdke ali neobičajno močan tok, je pomembno, da se pogovorite z stokovnjakom.

Barva vaše menstruacijske krvi je dejansko dragoceno orodje za razumevanje vašega splošnega zdravja. Če ste pozorne na barvo, teksturo in konsistenco vaše menstruacijske krvi, lahko bolje razumete svoje telo in lažje poskrbite zase.

Dve pogosti težavi žensk med rodno dobo

Boleče menstruacije ali dismenoreja. Močni krči v predelu maternice, bolečina se lahko širi še v križ in stegna, dekle/žensko muči glavobol, vrtoglavica, bledica. Občasno se med rodno dobo pojavi kar pri 75% ženskah, največkrat pri prvih menstruacijah. Pri nekaterih ne izzveni niti po 25 letu ali po porodih. Zdravi se z nesteroidnimi protibolečinskimi zdravili, oralno hormonsko kontracepcijo ali s progesteronskim materničnim vložkom. Če zelo boleče menstruacije pojavijo kasneje v življenju so lahko znak tudi za katero drugo stanje.

Kar 15% žensk v rodni dobi ima endometrozo. Med znaki so tudi neredne, zelo boleče in dolge menstruacije ter rjavi izcedki. Kaže se različno, več o znakih in pomoči pri endometrozi pa si preberi pri društvu Endozavest.

Trajnostni in zdravi izdelki za menstruacijo

paket vlozkov racman

Pri barvitih vložkih je ugotoviti barvo krvi težje. Če se počutiš slabo, lahko izbereš katerega od bolj svetlih iz svoje zbirke in pogledaš barvo krvi. Ali pa sebe obrišeš z belim robčkom.

V zero waste spletni trgovini Tidy Owl najdeš široko paleto trajnostnih izdelkov, ki niso samo okolju prijazni, ampak so izdelani tudi iz visokokakovostnih materialov.  Zasnovani so tako, da se med menstruacijo počutite samozavestno in udobno, ter najdete najboljši izdelek zase. Od menstrualnih skodelic do različnih velikosti in oblik vložkov iz organskega bombaža.

Če se počutite opolnomočene in obveščene, ko gre za vaš menstrualni ciklus, lažje poskrbite zase. Skratka, barva vaše menstruacijske krvi je pomemben pokazatelj vašega splošnega zdravja. Če ste pozorne na barvo, teksturo in konsistenco vaše krvi, lahko bolje razumete svoje telo in zagotovite, da skrbite zase na najboljši možni način.

Posted in blog and tagged , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja