Phoebe Natur bullet journal

Kaj je bullet journal ali točkovni dnevnik?

Proti koncu leta vedno začnemo razmišljati, kaj bomo drugo leto počeli drugače in bolje. Zame je bil včasih to čas za izbiro novih planerjev. Vsako leto drugačen, pa vedno mi je nekaj manjkalo. Še huje, kakšen je imel vse prave tabelice in še par napačnih, z vsem skupaj pa je bil veliko pretežak za v torbico. Ko sem populila ali porezala ven vse odvečno, je bil videti bolj žalostno in začel razpadati.

Kdo pa sploh piše v planerje na vstopu v 2022?

Se nas kar najde nekaj. Zraven uporabljam tudi Google koledar z opomniki, pa za posel Trello. Ampak, še vedno imam najraje papirnato verzijo, kjer si med pitjem kavice zjutraj  z barvnimi svinčniki vpišem glavne dnevne naloge pa sproti čez dan črtam vpise, ko me pokliče otrokov zdravnik in zamakne pregled za par dni.

Pri risanju bujota sam izbereš postavitev tedna.

Zakaj bullet planer?

Točkovni dnevnik je vrsta dnevnika, ki si ga ustvariš sam, po svojih potrebah. Izbereš zvezek (najbolje A5 ali A6) in si vanj narišeš svoje najljubše tabelice. Vanj po točkah vpisuješ naloge, sestanke, dogodke in vse ostalo. Prilagodiš ga svojemu življenju.

Risanje in planiranje vnaprej mene osebno pomirja. Nedeljski hitri pregled naslednjega tedna je sploh super način, da ne pozabiš na kakšen dogovor v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Trenutno uporabljam horizontalno postavitev tedna, z različnimi barvami črt po mesecih, da jih hitro ločim med seboj med listanjem. Morda bo pa naslednji mesec obrnjen drugače. Bomo videli.

Kako uporabljati točkovni dnevnik?

Najprej legenda!

Izberi si simbole, ki ti pogosto pridejo prav.

Da bo manj zmede, si najprej sestavi legendo simbolov, ki jih redno uporabljaš. Niso vsi za vse, zato si izberi tiste, ki ti pridejo najbolj prav. S časom jih pa prilagodi svojemu življenju.

Mesečni koledarček

Meni pride zelo prav mini mesečni koledarček na začetku meseca. Pa seveda ročno narisan tedenski razpored z dovolj prostora pri vseh dneh in enem okenčku za posebnosti tega tedna. Moja izbira je, da se teden začne z ponedeljkom in imam tudi za vikend dovolj prostora za vpisovanje različnih izletov ali včasih žal tudi delovnih nalog. Recimo da imam precej razgiban urnik, ne glede na dan v tednu.

Task lista/seznam nalog

Pogost način je en list za mesečne naloge – task listo, ki jih sproti razporediš po dnevih ali vrneš nazaj na seznam. Tako konec meseca vidiš, kaj je ostalo in morda črtaš stvari, ki očitno niso bile tako pomembne.

Razpredelnica idej za novoletna darila.

Samo za pridne, seveda.

Razpredelnice vseh sort

Treniraš? Lahko si narišeš kak sledilnik/tracker, na katerem pobarvaš dni, ko si telovadila. Če je tvoj cilj prebrati več knjig, si na en list narišeš prazno knjižno polico in sproti dopisuješ prebrane naslove. Piješ premalo vode? Za vsak kozarec se nagradi z pobarvanim kvadratkom. Hitro boš videla, katere dni mesecu si pila dovolj in kdaj ne. Pa tabelice za mesečne izdatke, za čas zase ali za meditacijo. Po želji.

Kdaj narisati točkovni planer za naslednji mesec?

Vnaprej si narišem koledarje za največ dva meseca in vanju sproti vpisujem naloge. Ostale dogovore za dlje časa v naprej pa vpišem na poseben list na koncu planerja in jih vpišem, ko se datum bolj približa.

Seveda bi si lahko pripravila bullet planer za 12 mesecev vnaprej, a s tem bi izgubila možnost sprotnega  menjanja formatov koledarja po trenutnem navdihu, pa še s seboj bi nosila precej nepotrebnega papirja.

Kaj pa če ne znam risati?

Tudi Tik Tok lahko uporabljaš, čeprav ne znaš plesati 🙂

Talent za risanje pri bullet journalingu ni obvezen.

Pomaga pa 🙂

Na internetu najdeš ogromno predlog in idej, kako nastaviti in okrasiti svoj bujo. Nekateri imamo dve levi roki pri risanju in si rajši nalepimo kakšno lušno nalepko ali uporabimo res enostavne risbe. Čisto dovolj jasno bo, če imena dni napišeš z drugo barvo ali dopust na morju označiš z modrim washi papirjem, narišeš modro vijugico, za katero samo ti veš da je morje ali pa narišeš mini ladjico.

Bujo je lahko zelo umetniški izdelek, kjer je vsaka stran zelo dodelana risba ali lepljenka, svojemu namenu – planiranju – pa čisto dobro služi tudi brez okraskov.

Nimam časa za risanje črt in vpisovanje dni

Lahko si na Phoebe liste natisneš tedenske koledarje in sproti samo dodajaš datume. Lahko narišeš dva lista in skopiraš svoj dizajn na ostale.  Lahko pa si poskusiš vzeti recimo eno uro na mesec in ga narišeš. Zakaj?

Meditacija

Risanje bujota je lahko vrsta meditacije. Tudi pisanje navadnega dnevnika je pomirjujoče. Pri vnašanju nalog v točkovni dnevnik pa jih pravzaprav pospravimo iz svoje podzavesti na določeno mesto v koledarju. Tako nam ni treba stalno misliti nanje, jih pa prav gotovo ne bomo pozabili. Ryder Carroll, avtor bullet journal metode je sitem planiranja po točkah izumil na faksu, ko je želel čimboljši sistem zase. Imel je težave z koncentracijo. Z točkovnim dnevnikom jih je lažje obvladal. 

Phoebe neskončni zvezki so super za Bullet planerje

Pri oblikovanju strani pridejo zelo prav pikice na listih. V slovenskih knjigarnah običajno nisem našla tanjšega zvezka s pikami, tako da sem jih par naročila na Etsy ali Amazonu. Ampak, ko je zmnajkalo prostora, je bilo treba začeti novega.

Pri Phoebe zvezkih lahko enostavno dodajaš in odvzemaš liste. Imajo aluminijasto (boljše za okolje od plastike) vezavo, na katero hitro pripneš par novih strani ali pretekli mesec odstraniš in daš v arhiv.

Kdo pa hoče nositi s seboj par mesecev zgodovine v torbi?

Kakšne liste potrebujem za svoj bullet planer?

Potrebuješ le en zvezek in sproti dokupiš liste. Pike/črte ali brez? To je pa tvoje izbira.

Poleg planerja s seboj nosim še mini zvezek za zapiske in otroške risbic. Kako? Preprosto. Na konec koledarja pripnem še par rezervnih listov, ki mi pogosto pridejo zelo prav.

Potrebujem še kaj za svoj bujo?

Čisto dobro gre z enim pisalom in zvezkom. Lahko pa pustiš domišljiji prosto pot. Med mesece lahko vtakneš vrvice, nalepke ali kartonske ločnike. Če si bolj umetniška dušica, potrebuješ še nekaj barvnih pisal, lepilo, mogoče barvne trakove, izrezke iz časopisov, raznorazne nalepkice, pa štempiljke in seveda predloge za risanje. Vpiši v Google ali Pinterest “bullet journal ideas” in začni s čečkanjem. 

Za koga so bullet journali super?

Za vsakogar. Za tiste, ki radi rišejo, barvajo in so super kreativni pa tudi za tiste, ki iščejo hiter način organiziranja svojih dnevnih nalog z simboli in z čimmanj besedami.

Posted in blog and tagged , , , .

One Comment

  1. Pingback: Trajnostna darila - Tidy Owl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja