izdelki za večkratno uporabo

Kako enostavno preživeti z manj plastike za enkratno uporabo?

Priznam, sama se nisem zavedala koliko smeti pridelamo pri nas doma, dokler se nismo preselili v hišo.

V skupnih blokovskih kontejnerjih nimas občutka, kateri del kupa je tvoj, kateri pa od sosedov. Odšli smo na dopust in zamudili odvoz odpadkov. Zaradi praznikov so bili odvozi manj pogosti in zelo hitro smo si morali priskrbeti dodatne vreče za odvoz vseh otroških pleničk in ostalih odpadkov.

Takrat smo se odločili, da tako ne gre več. Tudi z malimi otročki smo lahko manjši packi. Smo daleč od popolnosti, kup smeti je pa precej manjši, odkar smo uvedli nekaj sprememb pri porabi izdelkov za enkratno uporabo. Sploh ni bilo tako težko.

Tale kup bi bil lahko veliko manjši, če bi v hiši za njim uvedli nekaj sprememb v vsakodnevnem življenju. Foto: NeONBRAND na Unsplash

Otroške pleničke in podloge za enkratno uporabo

Ena običajna plenička se razgrajuje približno štiristo let. Povprečna mala ritka jih porabi ogromno, preden začne uporabljati stranišče. Tudi podlogic za previjanje je šlo pri nas ogromno, če se niso umazale so se pa raztgale, ko se je mali premetaval po njih med previjanjem.

previjalna podloga pralna

Pralna podloga Bambino Mio za veliko uporab 🙂 Foto: BambinoMio

Pralne pleničke zahtevajo malo več dela s pranjem, odpade pa stalno odnašanje smeti v koš in tekanje v trgovino v nedeljo zvečer, ker smo porabili zadnjo. Še vedno kdaj kupimo kakšno novo, ampak bolj zaradi zbiranja luštnih vzorčkov kot zaradi resnične potrebe po njih. Podloge za previjanje smo kupili pri prvem otroku in jim po par letih pranja nič ne manjka.

pralna plenička AIO

foto by BambinoMio

Jekleničke za vodo namesto plastike

Pred odhodom iz hiše si napolnim termovko z vodo. S tem prihranim tudi čas in denar za nakup vode v trgovini. Vodo pa po divjanju po igrišču nujno potrebujemo.

Simpatična termovka ali steklenička mi malo polepša pisalno mizo v pisarni in varuje moj računalnik pred poplavo. Med navdušenim tipkanjem mi je uspelo prevrniti že marsikateri lonček. Steklenice s pokrovi in jekleničke so precej bolj delu prijazne.

Izdelki za osebno higieno

Palčke za čiščenje ušes so majhna stvar in res jih ni težko zamenjati za boljšo opcijo.

Trda mila in šamponi namesto tistih v plastiki. Lesene palčke za čiščenje ušes namesto plastičnih. Zobne nitke v papirnati embalaži, ki se razgradi prej. Zobne nitke z ročajčki iz biorazgradljivih materialov. Pralni dnevni vložki, pralne blazinice za dojenje in pralne blazinice za obraz skrbijo, da je tudi košek v kopalnici bistveno bolj prazen.

Nekateri od teh izdelkov so že na voljo v naši trgovini, veliko jih še pride. Ni treba biti eko fanatik, z nekaj menjavami izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan, se da narediti veliko.

 

Posted in blog and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.