izdelkiz manj plastike

Kako živeti z manj plastike za enkratno uporabo?

Preveč smeti

Priznam, sama se nisem zavedala koliko smeti pridelamo pri nas doma, dokler se nismo preselili v hišo.

V skupnih blokovskih kontejnerjih nimas občutka, kateri del kupa je tvoj, kateri pa od sosedov. Odšli smo na dopust in zamudili odvoz odpadkov. Zaradi praznikov so bili odvozi manj pogosti in zelo hitro smo si morali priskrbeti dodatne vreče za odvoz vseh otroških pleničk in ostalih odpadkov.

Kup se je zmanjšal

Takrat smo se odločili, da tako ne gre več. Tudi z malimi otročki smo lahko manjši packi. Da se tudi z manj plastike. Smo daleč od popolnosti, kup smeti je pa precej manjši, odkar smo uvedli nekaj sprememb pri porabi izdelkov za enkratno uporabo. Sploh ni bilo tako težko.

black trash bin with full of trash
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Otroške pleničke in podloge za enkratno uporabo

Ena običajna plenička se razgrajuje približno štiristo let. Povprečna mala ritka jih porabi ogromno, preden začne uporabljati stranišče. Strokovnjaki so naračunali sedem pleničk na dan. Pri novorojenčku več, kasneje manj.

ramp fish previjalna podloga
Podloge za previjanje Bamboolik so za zelo dolgo.

Tudi podlogic za previjanje je šlo pri nas ogromno, če se niso umazale so se pa raztrgale, ko se je mali premetaval po njih med previjanjem. Te za enkratno uporabo so res narejene tako, da jih lahko uporabljaš čimmanj časa.

BamboolikPocket

Pralne pleničke zahtevajo malo več dela s pranjem, odpade pa stalno odnašanje smeti v koš in tekanje v trgovino v nedeljo zvečer, ker smo porabili zadnjo. Še vedno kdaj kupimo kakšno novo, ampak bolj zaradi zbiranja luštnih vzorčkov kot zaradi resnične potrebe po njih. Podloge za previjanje smo kupili pri prvem otroku in jim po par letih pranja nič ne manjka. Res smo porabili manj plastike.

Velik plus pralnih pleničk je tudi manj alergij. Klasične pleničke in ženski vložki so super vpojne zaradi različnih gelov, ki jih najdeš v njih. Veliko otrok jih slabo prenaša in imajo kar naprej rdečo ritko. Bamboolik pleničke so iz GOTS bombaža, tako da v njih ni nepotrebne kemije. Pleničke operi z naravnimi pralnimi sredstvi Terra Gaia in nežna otroška koža ti bo hvaležna.

Jekleničke za vodo namesto plastike

Pred odhodom iz hiše si napolnimo termovko z vodo. S tem prihranimo tudi čas in denar za nakup vode v trgovini. Ena polna termovka je ena plastenka manj v smeteh. Vodo pa po divjanju po igrišču nujno potrebujemo. Preverili smo, kje so postavljeni pitniki, na katerih jih ponovno napolnimo.

Tivoli pitnik plenicka termovka manj plastike
Termovko na igrišču napolnimo na pitniku.

Simpatična termovka ali steklenička mi malo polepša pisalno mizo v pisarni in varuje moj računalnik pred poplavo. Med navdušenim tipkanjem mi je uspelo prevrniti že marsikateri lonček. Steklenice s pokrovi in jekleničke so precej bolj delu prijazne.

Pri uvajanju hrane so prišle prav nizke termovke s širokim vratom. Tako je kašica ostala ravno prav topla tudi pozimi, ali ravno prav hladna poleti. Zdaj se v njej znajde kava za mami, poleti gre polna borovnic z nami na plažo, pozimi pa z toplimi prigrizki na sankanje.

nizka roza termovka plaza borovnice

Izdelki za osebno higieno z manj plastike

Trda mila in šamponi namesto tistih v plastiki. Zobne nitke v papirnati embalaži, ki se razgradi prej. Zobne nitke z ročajčki iz biorazgradljivih materialov. Pralni dnevni vložki, pralne blazinice za dojenje in pralne blazinice za obraz skrbijo, da je tudi košek v kopalnici bistveno bolj prazen.

Ni treba biti eko fanatik, z nekaj menjavami izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan, se da narediti veliko.

Posted in blog and tagged , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja