kopalnica brez odpadkov

Kopalnica brez odpadkov

Zakaj kopalnica brez odpadkov?

Med odpadki ki jih lahko najdete poleti na plaži je pogosto kar nekaj takih, ki so bili zelo kratek čas v uporabi v kakšni kopalnici. Ker so izdelani iz plastike se razgrajujejo še zelo dolgo časa. Lahko hitro in enostavno zmanjšamo naš prispevek k nasmetenim plažam? Kako zmanjšamo število odpadkov v kopalnici?

Lahko.Tukaj je nekaj idej.

Trda mila in šamponi

trdo milo Himalaya za dojenčke

Trda mila in šamponi zamenjajo polne plastenke v kopalnici brez odpadkov.

Manj je več je kar uporabno geslo pri nakupovanju mil in šamponov. Trda mila ne vsebujejo odvečne vode in tako zavzamejo manj prostora pri skladiščenju in transportu.

Tidy Owl naravno milo oliva

Naravno trdo milo Kupala. Ročno izdelano v Sloveniji. Foto: Kupala

Pri šamponih v naši ponudbi je en kos količinsko primerljiv z kar dvema plastenkama. Manj odpadkov, več šampona. 

sampon trdi kopriva konoplja

Trdi šampon iz konoplje in koprive Thinktura brez plastične embalaže.

Pralni vložki

Ženske od osnovne šole do menopavze porabimo res veliko vložkov in tamponov za enkratno uporabo. Ne le med menstruacijo, poznamo še mini ščitnike perila, ki pridejo prav pri ginekoloških težavah, pri športu in še kje. Mnoge jih kombinirajo z menstrualno skodelico. 

Ščitnike perila lahko zamenjamo s kvalitetnimi pralnimi ščitniki perila/dnevnimi vložki, ki trajajo več let. Pri izbiri ponudnika smo testirali nekaj znamk različnih cenovnih razredov in izbrali KiSS vložke. Kvalitetna izdelava in blago z oeko tex pripomoreta, da ostanejo lepi po kar nekaj pranjih. 

orange pralni vlozek 20 kiss tidy owl

Pralni vložki KiSS so na voljo v veliko barvah in izvedbah. Tole je KiSS Classic s krilci v barvi Orange.

Z privlačno obliko in vzorci so nas pritegnili Allegra vložki z mački in netopirji. Malo težje je le razložiti malčkom, da niso njihova nova igrača. 

allegra pralni vlozek bat and cat

Pralna vložka Allegra v obliki mačke in netopirja.

Krtačke iz bambusa

Krtačke uporabljamo nekaj mesecev in potem odvržemo. Veste da so vse krtačke ki ste jih kdaj uporabili še vedno v nekem kupu smeti in bodo tam še zelo dolgo? Zobne ščetke z ročaji iz bambusa gredo lahko med bio odpadke, ko jim odstranite ščetine.

Deodoranti v biorazgradljivi embalaži

deostick BenansAnna Tidy Owl

Naravni veganski deodoranti Ben@Ąnna. Lahko izbiraš med verzijo s sodo in takimi brez, za bolj občutljivo kožo.

Deodoranti Ben&Anna so v obliki sticka, spravljeni pa v embalažo iz FSC kartona. Če ti je ljubše jih lahko nanašaš tudi s prsti.  Lepo dišijo in super osvežijo. Primerni so za oba spola, različnih vonjev je pa res veliko. So veganski in iz naravnih sestavin.

Odstranjevanje ličil

birds Tabitha Eve Tidy Owl

Mali kvadratki nadomestijo cele vrečke blazinic za odstranjevanje ličil za enkratnoo uporabo.

Pralne blazinice za odstranjevanje ličil Tabitha Eve iz bambusovega frotirja in bombaža so enostavna zamenjava za cele vreče takih za enkratno. Ena stran je malo bolj groba, druga nežnejša. Ker so majhne jih operemo več skupaj, v mrežasti vrečki. 

Dojenčki z manj odpadki

Pralne pleničke namesto takih za enkratno uporabo zelo zmanjšajo količino odpadkov v gospodinjstvu. Pleničke znamke Bambino Mio so enostavne za uporabo, udobne in zelo trpežne. 

Pralne krpice/robčki  Tidy Owl BambinoMio

Robčki za umivanje dojenčka. Foto: Bambinomio

Previjalne podloge lahko zamenjamo za pralne, namesto z vlažilnimi robčki lahko otroka po previjanju doma obrišemo v krpico, ki smo jo zmočili z malo vode. Morda lahko naročite družini naj novorojenčku ne prinaša celih skladovnic robčkov, pleničk in previjalnih podlog. Itak bodo končali v kontejnerju pred blokom. Naj vam podarijo  elektronski bon pa si vse to v bolj naravi prijazni verziji sami izberete pri nas. 

Pralno podloga za previjanje Bambinomio.

Udobno in trajnostno previjanje. Foto: Bambinomio

Na poti do kopalnice brez odpadkov je potrebnih kar nekaj prilagoditev in zamenjav, a na dolgi rok se splača. Ne le zaradi narave, tudi vaša denarnica vam bo hvaležna. Pralne pleničke ali pralni vložki so malo večja investicija, a trajajo zelo dolgo.

Posted in blog and tagged , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja