kopalnica zerowaste deodorant milo

Manj smeti v kopalnici

Manj izdelkov za enkratno uporabo

Kopalnica je prostor, ki je stalno v uporabi. Kako najlažje priti do čimbolj zerowaste kopalnice?

Za začetek preveri, katere izdelke uporabljaš samo po enkrat. Jih je veliko? Morda jih lahko postopno zamenjaš s takimi za večkratno uporabo.

travel wipes tabitha eve kopalnica licenje
bamboolik wetbag xs flowers

Krpice za odstranjevanje ličil so res enostavna menjava. Za preklop na pralne vložke bo potrebne malo več moči. Ampak, verjemi da se splača. Več o pralnih vložkih si lahko prebereš tudi na Sovjem blogu. 

Manj izdelkov v plastični embalaži

deostick BenansAnna Tidy Owl
trdi sampon konoplja kopriva

Pri Tidy Owl najdeš deodorante v embalaži iz recikliranega kartona ter trde šampone in mila v papirju. 

Še ena lepa lastnost trdih mil in šamponov je, da so močno skoncentrirani. Ker ne vsebujejo vode, lahko uporabljamo en mali kos šampona res dolgo časa. Pa še manj prostora porabijo na polici, tako da imamo tudi v manjših stanovanjih lahko vedno kakšnega v zalogi. 

Kaj pa britje brez odpadkov?

chrome mutiny drzalo za britvico kopalnica
mutiny rose gold box

Najprej smo pene za britje zamenjali za kreme v kovinskih tubah. Korak naprej so še mila za britja. Speniš jih z roko ali z brivskim čopičem, tako kot včasih dedi. Je že vedel kaj dela. 

Veš da se plastične britvice ne da reciklirati? Nekako bi morali najprej ločiti kovinska rezila od plastičnega dela, kar običajno ni najbolj enostavno. Pri britvicah Mutiny teh težav ni. Gre za kovinsko držalo, v katerega vpnemo kovinsko britvico z dvojnim rezilom. Tudi rezila se lahko reciklirajo, a jih zbiramo posebej v trdi posodi in predamo v reciklirni center. Tudi ko so že malo skrhana so še vedno veliko preveč ostra za v navadne odpadke. 

 

Čisti zobki v kopalnici z manj odpadki

Veš, da so vse zobne krtačke, ki si jih kdaj uporabila, še vedno nekje tam zunaj? Zamenjaj krtačke za take iz bambusa in planet ti bo hvaležen. 

Kaj pa zobna pasta? Še vedno uporabljaš tisto v plastiki? Poskusi tako v steklenem kozarcu ali pa tabletke v biorazgradljivi vrečki. Zobna nitka? Preizkusi tako v stekleni ali biorazgradljivi embalaži

zobna nitka cimet
benandanna zobna pasta steklo kopalnica brez odpadkov

Zakaj kopalnica z manj odpadki?

Kopalnica je res prostor, kjer preživimo ogromno časa in proizvedemo veliko odpadkov. Pa prav tam jih nekaj prilagoditvami zelo enostavno zmanjšamo. Kar pogumno!

Posted in blog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja