dan menstualnega zdravja pralni vložek

Menstruacija po svetu in dan menstrualne higiene

Zakaj tema menstruacija? Bliža se 28. maj, svetovni dan menstrualne higiene. Zakaj pa ravno na ta datum? V povprečju menstruacija traja pet dni, ciklus pa 28 dni.

Afrika in pralni vložki

Marsikje po svetu je v revnejših predelih dostop do izdelkov za menstrualno higieno še luksuz. Menstruacija je vzrok da ženske po pet dni v mesecu manjkajo v šoli in kasneje v službi.

V Podsaharski Afriki dobrodelne organizacije podarjajo revnim šolarkam komplete pralnih vložkov. V nekaterih krajih skupaj z vedrom, v katerem jih lahko operejo z vodo iz vaškega vodnjaka. Tudi menstrualne skodelice so dobra rešitev, a je lahko problem, da jih je potrebno občasno prekuhati.

Marsikje po Afriki si moraš vodo za pranje vložkov ali menstrualnih skodelic sama prinesti do doma.
Vir: Canva

Indija brez davka na vložke

V Indiji so leta 2018 ukinili davek na menstrualne izdelke, ki je bil prej v višini za luksuzne izdelke. S tem so želeli omogočiti večim dekletom, da bi bila lahko cel mesec prisotna pri pouku. S končano izobrazbo bi se kasneje lažje zaposlile. Z davkom si kar štiri od petih žensk niso mogle privoščiti nakupa vložkov, še danes si jih ogromno ne more.

Menstruacija je v Indiji tabu tema. Mnoga dekleta prvič zanjo slišijo na predavanjih o menstrualni higieni, ki jih organizirajo dobrodelne organizacije. Pred nedavnim je bil za marsikatero edini dostop do izdelkov za menstrualno higieno v šolah. Te pa so med pandemijo COVID zaprte. Dekleta si same pomagajo z improviziranimi metodami, tudi s pepelom, peskom v nogavicah ali z nehigienskimi starimi krpami. Organizacije kot je Pad Squad jim delijo menstrualne skodelice in pralne vložke.

Tukaj si lahko prebereš več o dobrodelnih organizacijah, ki na tem področju delujejo v Indiji.

Na Škotskem pa kar brezplačni higienski vložki

Na Škotskem so menstrualni produkti od novembra 2020 brezplačni, med pandemijo pa tudi ponekod po Angliji in na Škotskem. Tudi na fakulteti v Glasgovu za tamkajšnje študentke.

Škotske študentke lahko dobijo na fakultetah brezplačne vložke. Kadar so fakultete odprte.

Pilotni projekt Rdeča škatla na Dunaju

Tudi na Dunaju so začeli oktobra 2021 testni štirimesečni projekt razdeljevanja brezplačnih vložkov in tamponov osebam, ki si jih ne morejo privoščiti. Zračunali so, da povprečna ženska v življenju za te izdelke porabi kar 4000 eurov, kar je za mnoge preveč,. Tako se znajdejo še v psihološki stiski, ko se v času menstruacije izilirajo ali uporabljajo cenejše in pogosto zdravstveno oporečne metode.

Slovenija in menstruacija

Pri nas imamo tudi po šolah že povsod koše za odlaganje menstrualnih odpadkov, po novem pa od začetka maja tudi nižji davek na vložke, tampone in menstrualne skodelice. V šolah se že dolgo osvešča dekleta na to temo.

Menstruacija je še vedno delno tabu tema. Ko osebi nasprotnega spola omenim, da v spletni trgovini prodajamo tudi pralne vložke, pogosto dobim kak čuden pogled pa hitro menjavo teme. Vsakomesečni pardnevni dogodek je še vedno predvsem ženski problem, dokler seveda ne zamuja.

Pa tvoja prva menstruacija?

Avtorica sem prvo menstruacijo dobila med prvimi tremi punčkami v razredu pri enajstih letih in imela kmalu to nesrečo, da me je obiskala ravno med šolo v naravi na morju. Kljub temu da nisem plavala z ostalimi sem bila neverjetno ponosna, da sem bolj odrasla od ostalih punčk. Ena od učiteljic mi je še razložila, kako se pravilno odloži rabljen vložek v javnem stranišču. Čimbolj diskretno.

V naslednjih mesecih sem pridno razlagala ostalim pučkam kaj je to vložek in kaj tampon, saj si nekatere tudi zaradi vere niso upale vprašati doma. Starostna meja za prvo menstruacijo se vztrajno niža, tako da so dekleta pri isti starosti danes že ekspertke na tem področju.

Pralni vložki in menstrualne skodelice

Vse več se nas zaveda, da poleg vložkov in tamponov za enkratno uporabo obstajajo tudi pralni vložki in menstrualne skodelice.

mestuacija inkontinenca pralni vlozk skodelice
Pralni vložki in menstrualne skodelice so vse bolj priljubljena izbira med okoljsko ozaveščenimi mladenkami.

So prijaznejše izbira do okolja, na dolgi rok veliko cenejši. Brez dodatkov dišav, vpojnih gelov ali beljenega bombaža so tudi bolj zdravi in nežni do sluznice. Izbira je res velika, tako da si lahko vsaka najde najprimernejši model, ne glede na to ali ima močnejšo ali šibkejšo menstruacijo.

Več o pralnih vložkih in zakaj so zate boljša izbira pa lahko izveš v članku 5 razlogov zakaj pralni vložki.

Posted in blog and tagged , , , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja