menstrualna revscina naslov deklica taboo

Menstrualna revščina po svetu: Kaj je to in zakaj moramo o tem govoriti?

Menstrualna revščina po svetu

Menstrualna revščina je globalni problem, ki prizadene milijone žensk po svetu. Gre za pomanjkanje dostopa do menstrualnih izdelkov, higienskih prostorov in ustrezne zdravstvene oskrbe med menstruacijo. Ta problem je še posebej pereč v revnih državah, kjer si mnoge ženske ne morejo privoščiti menstrualnih izdelkov in se zato soočajo z velikimi težavami med menstruacijo.

A Somali girl walks down a road
A Somali girl walks down a road by The African Union Mission in Somalia is licensed under CC-CC0 1.0

Koliko žensk po svetu nima dostopa do ustrezne menstrualne higiene?

Po študiji organizacije WaterAid, kar 1,2 milijarde žensk po svetu nima dostopa do ustrezne menstrualne higiene. To pomeni, da se te ženske soočajo z različnimi težavami, kot so okužbe, bolečine in stigmatizacija. Pomanjkanje dostopa do menstrualnih izdelkov lahko tudi vodi do izostanka iz šole ali dela, kar ima dolgoročne posledice na izobraževanje in gospodarsko rast.

Po podatkih organizacije Plan International ima 1 od 10 deklic v Afriki izostanek iz šole med menstruacijo. V Indiji se 23% deklic izostaja iz šole, ker nimajo dostopa do menstrualnih izdelkov. V Združenih državah Amerike pa kar 1 od 5 študentk poroča, da si ne more privoščiti menstrualnih izdelkov.

Zakaj spodbujamo uporabo trajnostnih menstrualnih izdelkov?

Poleg socialnih in zdravstvenih posledic, ima menstrualna revščina tudi ekološki vidik. Mnoge ženske po svetu uporabljajo menstrualne izdelke za enkratno uporabo, kot so tamponi in vložki, ki ustvarjajo veliko količino odpadkov. Po podatkih organizacije Women’s Environmental Network, ženske v Združenem kraljestvu porabijo približno 11.000 vložkov in tamponov v svojem življenju, kar ustvari približno 200 kg odpadkov.

Zato je pomembno spodbujati uporabo trajnostnih menstrualnih izdelkov, kot so menstrualne skodelice in pralne plenice. Te izdelke je mogoče uporabljati več let in zmanjšujejo količino odpadkov, ki jih ustvarjamo.

Kaj lahko storimo?

Kot posamezniki lahko storimo veliko, da pomagamo ženskam, ki se soočajo z menstrualno revščino. Lahko podpremo organizacije, ki zagotavljajo menstrualne izdelke revnim ženskam po svetu, kot so WaterAid, Plan International in Days for Girls. Lahko tudi doniramo menstrualne izdelke ali organiziramo zbiranje sredstev za te organizacije.

Poleg tega lahko spodbujamo uporabo trajnostnih menstrualnih izdelkov in ozaveščamo o njihovih prednostih. Lahko tudi zmanjšamo svoj lastni vpliv na okolje, tako da uporabljamo trajnostne izdelke in zmanjšujemo količino odpadkov, ki jih ustvarjamo.

Beautiful smiling girl, as she
Beautiful smiling girl, as she by Peace Corps is licensed under CC-CC0 1.0

Menstrualna revščina je globalni problem, ki zahteva celostni pristop. Z ozaveščanjem in podporo lahko pomagamo ženskam po svetu, da se soočajo z menstruacijo na dostojen in zdrav način.

Posted in blog and tagged , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja