menstrualna skodelica uporaba čiščenje prednosti

Menstrualne skodelice iz silikona: Ekološka alternativa plastiki

Kako dobro poznaš menstrualne skodelice iz silikona? Če ne, si v dobri družbi. Marsikatera ženska se še ni seznanila z njihovo super močjo.

Poglejmo si nekaj vprašanj, ki jih imaš morda glede uporabe teh super praktičnih izdelkov. Sploh niso tako nov izzum, kot si morda misliš!

Kako pogosto moram prazniti menstrualno skodelico?

To je odvisno od tvojega pretoka, vendar pa menstrualna skodelica običajno zdrži od 8 do 12 ur. Ena menjava zjutraj in ena zvečer običajno zadostujeta, tudi med tvojim obiskom morja ali bazena. Če imaš bolj močno menstruacijo, pa jo lahko sprazniš večkrat.

Lalicup pink

Pri Lalicup lahko izbiraš med kar štirimi velikostmi.

So menstrualne skodelice varne za uporabo?

Absolutno, da! Izdelane so iz visokokakovostnega medicinskega silikona, ki je hipoalergen in ne vsebuje škodljivih sestavin, ki bi lahko dražile tvojo kožo ali sluznico.

Najmanjši model lahko uporabljajo tudi device. Za prve menstruacije pri deklicah si pa raje poglej paket za prvo menstruacijo s hlačkami in vložki.

Kdo je izumil prvo menstrualno skodelico?

Prva menstrualna skodelica je bila izumljena že leta 1937. Hvaležne smo Leoni Chalmers za to izjemno inovacijo!

Do ideje je prišla iz lastnih potreb in želje, da bi našla bolj praktično in ekonomično rešitev za obvladovanje menstruacije.

Sprva je bila menstrualna skodelica precej nepopularna, saj je bila nova in nepoznana. Vendar pa se je s časom njena priljubljenost povečevala, saj so ženske spoznavale njene številne prednosti, kot so prijaznost okolju, udobje in dolgotrajnost. Danes je menstrualna skodelica iz silikona ena izmed najbolj priljubljenih alternativ tradicionalnim higienskim izdelkom.

Lahko menstrualna skodelica spušča?

Ob pravilni uporabi in ustrezni velikosti menstrualne skodelice, puščanja ni. Seveda, najprej poskrbi za pravilno namestitev. Po parih poskusih ti bo šlo super od prstov!

Izberi pravo velikost. Pri Lalicup lahko izbiraš kaj med štirimi velikostmi skodelic. XL ima najve

Seveda! Menstrualna skodelica je odlična za aktivnosti v vodi.  Zagotavlja zanesljivo zaščito pri plavanju in deluje kot vodni tampon. Kri ne gre ven, voda ne gre noter.

Kako pa očistim menstrualno skodelico?

Menstrualno skodelico nujno operi in prekuhaj pred prvo uporabo in po koncu cikla. Do naslednjič jo shrani v čisto vrečko ali škatlico. NA Tidy Owl najdeš tudi zelo majhne vrečke iz PULa.

Če si bolj občutljiva, jo lahko prekuhavaš tudi kdaj vmes, običajno pa zadošča da jo med praznenjem dobro spereš z vodo.

Umivaj roke!

Pred menjavo in po menjavi skodelice umij roke. Na javnem WCju pride prav brisačka s katero primeš kljuko, da roke ostanejo čiste. Lahko si vzameš s seboj v kabino stekleničko z vodo, da jo boš lažje sprala. Lahko pa si zmočiš v lijaku malo toaletnega papirja in jo prebrišeš. Večina uporabnic menstrualnih skodelic prazni skodelico zjutraj in zvečer, tako da se lahko javnim straniščem čisto izognejo.

menstrualna skodelica čiščenje, terra gaia clean and clear

Menstrualno skodelico ob koncu cikla enostavno očistimo s Terra Gaia praškom za menstrualne artikle Prav pride tudi za madeže na vložkih ali perilu.

Kaj storim z skodelico čez več let, ko je že preveč obrabljena?

Skodeice zdržijo res dolgo. Približno pet let.

Ko pa v njej vidiš razpokice, postane lepljiva na dotik ali kredasta, je čas za novo. Zabarvanje od krvi ni razlog za menjavo, najprej jo poskusi oprati še s Terra Gaia Clean&Clear praškom.

Menstralne skodelice iz silikona ne moremo reciklirati. Lahko pa jo sežgeš. Razpadla bo v pepel, pri gorenju pa ne sprošča nevarnih plinov.

Lahko treniram s skodelico?

Seveda. Mnoge profesionalne atletinje uporabljajo skodelice. Tako lahko nemoteno trenirajo in tekmujejo vse dni v letu.

Skodelice so priljubljene pri surferkah, pri MMa borkah in potapljačicah. Ne verjameš? Preberi si tukaj.

Menstrualna skodelica je enostavna in praktična

Uporaba menstrualne skodelice iz silikona je preprosta, ekološka in prijazna do tvojega telesa. Zakaj je ne bi preizkusila tudi ti? S tem si zagotoviš svobodo in udobje  tudi med menstruacijo.

Posted in blog and tagged , , , , , .