dan menstrualne higiene

O menstruaciji se ne govori

Menstruacija, kaj je to? Nekaj s čimer živi velik del življenja večina človeštva, a se o tem vse premalo govori.
28.5. je dan menstrualne higiene.  Maja, ker povprečna menstruacija traja okrog pet dni, povprečni menstrualni cikel pa traja 28 dni.

Misliš da je menstruacija nekaj, o čemer se ne govori?

Menstruacija je tabu tema v Sloveniji

Menstruacija je tudi pri nas še med tabu temami. Če starejši ženski začnem razlagati o pralnih vložkih, zelo hitro menja temo pogovora. Moški začnejo zavijati z očmi, ker so to ženske zadeve in se jih žensko reproduktivno zdravje sploh ne tiče. Oni so nastali z vzdolžno in prečno delitvijo.

Vizija dneva menstrualne higiene 2022

Cilj letošnjega dneva menstrualne higiene je tudi normalizacija pogovorov o menstruaciji do leta 2030. Misliš, da nam bo uspelo?

Raziskava o menstruaciji in vložkih v Ugandi

Spodaj pa še nekaj primerov iz Ugande, ker so deklicam podarili pralne vložke, da bi med menstruacijo manj manjkale v šoli, a so kljub temu ostale doma. Zakaj?

  • Jane (imena so izmišljena) je dobila vložke, a se je odločila da jih ne bo uporabljala. Slišala je govorice, da lahko od njih dobi vnetja in raka. Ko je odprla škatlo, v njej ni našla jasnih navodil. Njena mati uporablja tradicionalne krpe in ji ni mogla razložiti. Preveč ji je bilo nerodno, da bi vprašala v šoli, zato je škatla ostala skrita pod posteljo, ona pa je še naprej redno manjkala v šoli med menstruacijo.
  • Susan se je odločila za uporabo, a je bilo to v šoli težko. Razložili so ji, da mora vložke po uporabi oprati z milom in posušiti na soncu. WCji v njeni šoli nimajo tekoče vode ali delujočih ključavnic. Ko jih je dala v torbo, da bi jih oprala doma, jo je skrbelo, da bi jih videl kateri od sošolcev in se norčeval. Tako jih je menjala le doma. Hitro ji je postalo v šoli zelo neudobno in s je težko osredotočila na učenje. Ostala je doma in uporabljala vložke, a jo je bilo sram, ko so jo videli nositi dodatno vodo za pranje vložkov. Sušila jih je skrite pod posteljo, kjer jih oče in bratje niso videli.
  • Ester ni imela kje menjati vložkov za eenkratno uporabo. Slišala je, da se menstrualna kri lahko uporablja v čarovništvu.  Enega je uporabljala cel šolski dan in se bala, da ji bo premočil. Odločila se je, da je lažje ostati doma.
  • Mariam se je navadila uporabe vložkov, a so to opazili njeni sošolci in se iz nje norčevali. Niso želeli sedeti ob njej v razredu. Učitelji ji niso pomagali. Njena mati je zagovarjala tradicijo, da se med menstruacijo ne sme približati moškim in dečkom. Mariam je še naprej vsak mesec nekaj dni manjkala v šoli, kar se je poznalo na njenih ocenah.
afrika sola deklica

Normalizacija menstruacija pomaga obdržati deklice v šolah.

Ti je ta težava znana?

Si ti kdaj manjkala v šoli zaradi menstruacije? Jaz sem. Ne zaradi stigme ampak zaradi bolečin. Zadnje ure v osnovni šoli nisem več mogla sedeti na miru za mizo. Pa nisem bila edina. Kakšna je šla domov, ker je imela premočene hlače. Vložke smo pa vedno skrivale pred fantki, ker nam je bilo nerodno. Zakaj že?

Posted in blog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja