članek pomisleki o pralnih pleničkah Tidy Owl

Pralne plenice res smrdijo?

Po internetu in med klepetom s sorodnicami sem zbrala nekaj pogostih vprašanj in pomislekov glede pralnih pleničk.

Brez skrbi, pralne pleničke niso tako grozne, kot tiste, ki se jih iz mladosti spominjajo vaše tašče in babice.

Ni jih treba prekuhavati v loncu. Pravzaprav to zelo odsvetujem. BambinoMio plenice imajo najraje pranje na 60°C, z uporabo MioFresh tudi na manj.

1. Pralne pleničke smrdijo

Previjanje malih pokakanih ritk na splošno ni prav dišeče opravilo. Vsako pleničko je potrebno zamenjati, ko je pokakana. Če malčku smrdi urin, je morda bolan/dehidriran/je jedel šparglje. Nočna plenička ima zjutraj bolj močan vonj, saj je vanjo malček lulal celo noč.

Če smrdi oprana plenička, je nekaj narobe z vašo pralno rutino. Uporabljate primeren pralni prašek? Za pralne pleničke je idealen MioCare.

Trde delce odstranimo že sproti v wc in speremo pleničko s hladno vodo. Priporočamo hladno predpranje, ki odstrani tudi morebitne madeže. Pralne pleničke peremo brez mehčalcev, na nižjih obratih in sušimo na nižji temperaturi ali še bolje zunaj na zraku.

2. Pralne pleničke spuščajo

Vložki v pleničkah dosežejo polno vpojnost šele po nekaj pranjih. Čisto možno, da bo ob prvi uporabi spustila. Če je plenička nataknjena pravilno in je otroku prav, ne spušča. Ko malček lula več, dodamo v pleničko dodaten vložek. Super so tudi za na pot in ponoči. Takrat mu lahko še odpnemo bodi in oblečemo široko pižamico, da ga ne stiska čez pleničko.

dodatni vložek MioBoost

Dodatni pralni vložek MioBoost

Tekoče kakce pralne plenice zadržijo veliko bolje kot klasične, filmske eksplozije z dojenčki s kakci čez pol hrbta in cel voziček so skoraj nemogoče.  Potrebno pa jih je menjati pogosteje, česar se hitro navadimo.

3. S pralnimi pleničkami je ogromno dela

Snamemo, speremo, shranimo do pranja, operemo. Sestavimo, nataknemo. Prihranimo si panično iskanje primerne velikosti na Petrolu v nedeljo zvečer. Manj odnašamo smeti. Manjkrat se ubadamo s pleničnim izpuščajem.

otroška oblačila za punčko se sušijo na vrvi

Ne glede na vrsto pleničk boste veliko prali. Žal. Foto: Canva

Pranja bo veliko v vsakem primeru. Dojenčki in malčki polivajo, bruhajo, se napacajo z vsem kar najdejo zunaj, packajo s hrano. Pri nas porabimo ogromno krpic za brisanje ritk, obrazkov in rokic, takih in drugačnih. Za občutljivo kožo se najbolje obnesejo pralne krpice za brisanje in malo vode. Operejo se pa skupaj s pleničkami.

Pralne krpice Tidy Owl BambinoMio

Pralne krpice za brisanje občutljive kože.

Je pa res, da v prtljažniku ob odhodu na morje zavzamejo več prostora kot kakšne pamperske. Če vemo, da jih ne bomo mogli nikjer prati in sušiti, ne bo nič narobe, če bo mali par dni v pleničkah za enkratno uporabo. Nekateri kemije v njih ne prenašajo, tako da je bil v pralnih tudi na morju.

4. Revček ima ogromno ritko in ne bo nikoli shodil

Tudi mi smo shodili, kljub pralnim pleničkam, ki so bile včasih veliko širše na otročku. Če ima otrok težave z razvojem, pa mu jih fizioterapevtka res morda prepove. Večina otročkov je z malo bolj okroglo ritko prav tako hitra in navihana kot brez pleničke .

Ozke kavbojke bodo otoku z pralno pleničko preozke, bolj udobno mu bo v pajackih, pajkicah, haremkah in širših hlačkah na naramnice.

pralna plenička široke hlačke

Najraje tekam okrog v širokih hlačkah.
Fotografija: Henley Design Studio

Za novorojenčke imamo v ponudbi manjše pleničke do 9 kg, AIO MioSolo so pa od 4 kg naprej. Z gumbki spredaj jim lahko reguliramo velikost, da rastejo skupaj z otrokom.

5. Pralne pleničke so drage

Če nas ne napade pleničkarski virus, zaradi katerega začnemo zbirati določene vzorčke, ki so barvno usklajeni z vsemi otrokovimi oblačili in počutjem ob določeni razporeditvi lune in zvezd, so pralne pleničke manjši finančni zalogaj kot redno kupovanje tistih za enkratno uporabo.

Luštnih vzorčkov je pa res veliko.

Pralne pleničke kupimo in jih uporabljamo, dokler ji malček ne preraste. Potem jih lepo ohranjene shranimo za naslednjega, podarimo naprej ali prodamo kot rabljene.

Tudi v Sloveniji si mamice pogosto izmenjujejo pralne pleničke, ko kakšen model, velikost ali vzorec kateri ne ustreza več.

Rabljene pleničke je potrebno pravilno oprati. O tem pa drugič.

Posted in blog and tagged , , , , , , , .