pralne pleničke na morju morska obala Tidy Owl

Pralne pleničke na dopustu

Kdo pa pere na dopustu? Mi!

Predenj sva dobila otroke, sva se za dopust pripravila ekstra hitro. Nekaj cunj, zobna krtačka, Kindle, polnilec za mobitel, brisača in gremo. Mali nahrbtnik in skok na avtobus do letališča, dve mali torbi in šotor v prtljažnik in road trip po Balkanu, vikend izlet do kolegov v drugi državi samo z osebno prtljago. Ni panike.

malček na morju, poletje
Photo: Natasha Babenko, Pexels

Predpriprave na odhod na dopust

Zdaj je poleg iskanja primerne sobe brez nezavarovanih balkonov in igrali v bližini za malčke še en problem. Kje bomo prali? Tudi brez pralnih pleničk v tednu umažemo ogromno. Več kot gre v prtljažnik našega malega avtka, mi pa bi vzeli s seboj še kakšno knjigico, igračke, kopalke, rokavčke, zdravila, pa mogoče bi se še starša kdaj preoblekla.

Že pri rezervaciji preverimo, kje in kako bomo oprali oblačila in pleničke. Lani smo preživeli 14 dni v zdravilišču z dvema malčkoma, ki sta sta se obvezno pri vsakem obroku napacala do ušes. Tako da so bile pleničke manjši del vsakodnevnega kupa umazanih oblačil, ki je vsakih par dni romal v pralnico.

Kam s pleničkami po uporabi?

Pleničke po uporabi sperite s hladno vodo in naj počakajo na pranje v kvalitetni vreči za pleničke, ki diha. To obesite v hotelu recimo v kopalnici ali v kampu v senci pod kakšnim drevesom, na zraku. Priporočamo pranje na dva ali max. tri dni, da se ne razvije plesen.

Pralne pleničke v hotelu

Nekateri hoteli in hostli vam operejo oblačila. Včasih pripada brezplačno pranje, na vsakih nekaj dni bivanja. Pokličite in vprašajte vnaprej. Če nimajo svoje pralnice, vam pa priporočijo najbližjo. V tujini (Nemčija) smo našli servise, ki pridejo k vam po pleničke in jih vrnejo oprane ali celo posodijo svoje za čas dopusta. Tega pri nas žal še ne poznamo.

V pralnici

Na dopustu v Italiji smo vrečo z oblačili zmetali v stroj v pralnici s svojim praškom, izbrali temperaturo in obrate in jih prišli čez nekaj ur iskat. Pričakala so nas suha in zložena v košari za perilo.

V slovenskem primorju je lastnik pralnice izklopil avtomatsko dodajanje mehčalca in prilagodil obrate na stroju, ki drugače vse dozira avtomatsko.

Po sprehodu po obali smo prestavili oblačila v sušilec in šli še na sladoled.

Kampiranje

Tudi kampi imajo običajno možnost pranja in sušenja, ali pa vsaj pranja v stroju. Pleničke se najraje sušijo na zraku. Za hitrejše sušenje pa vzamemo s le seboj take, ki se posušijo čimhitreje.

Hitro sušenje pleničk je pomembno

Žepaste AIO Pleničke BambinoMio se raztegnejo za hitrejše sušenje, originalni dodatni vložki pa so prav tako iz hitro sušečih materialov.

MioSolo hitro sušenje
Pleničke, ki se lahko razstavijo ali raztegnejo na več delov, bodo tudi prej suhe na soncu.

Hlačke iz PULa in prefoldi Bambino Mio ali pa navadne tetra pleničke bodo tudi hitro suhe v sončnem vremenu, krojene pleničke iz naravnih materialov (fitted), ki so super vpojne in v enem kosu, pa bodo žal potrebovale dlje. Mi jih med dopustom raje pustimo doma, ponoči pa uporabimo kakšen dodatni vložek več.

MioBoost Stripes
Dodatni vložki za pralne pleničke

Prefoldi iz bombaža so malo manj vpojni od takih iz bambusa. Ker so manj občutljivi pri pranju in sušenju, tudi na vrvi se prej posušijo, so za dopust boljša izbira.

Kaj torej vzeti s seboj?

Bolj občutljive in pralno zahtevne pleničke pustimo doma. S seboj vzamemo tiste, ki so hitro suhe in odpustijo kakšno manjšo napako pri pranju in sušenju.

Posted in blog and tagged , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja