bamboolik pralne plenice blog post

Pralne pleničke za začetnike

“Tudi pralne plenice prodajamo pri nas. Za mamice še materinske blazinice za dojenje. Pa eko sredstva za pranje.” sem še naštevala. 

 “Ne razumem zakaj si tamlade tako komplicirate življenje. ” je bil komentar malo starejše gospe. Pa si ga res?

Pralne pleničke so bile včasih res edina izbira, danes pa vsekakor boljša. Svet gre naprej in tudi pleničke so doživele svojo evolucijo.

S kolegico sva primerjale tiste, ki jih je pred tridesetimi leti uporabljala njena mama in te, ki jih uporabljamo danes. 

Uf, današnje je veliko lažje natakniti na živahno dete. Pa še vzorčki so bolj luštni. Pranje in sušenje je pa tudi veliko bolj enostavno. Nobenega prekuhavanja v loncu v kuhinji, večina jih je prirejena in se razstavi za hitro sušenje. 

Katere vrste pralnih pleničk poznamo?

Kaj potrebuješ za začetek pleničkanja? Nepremočljivo plast in neke vrste vpojni vložek. Kaj pa pomenijo vse te oznake Allin2, DUO, pocket in ostalo? Povejo ti, za kakšne vrste pleničko gre. Vsaka znamka svoje pleničke poimenuje malo po svoje, spodaj pa si poglej osnovno delitev.

Najbolj osnovna delitev je na pleničke:

Pleničke vse v enem

Pocket DUO NEW Bamboolik
bamboolik pocket znotraj

Take pleničke so najbolj enostavne za uporabo.

Plenička že ima nepremočljivo plast zunaj in vpojno znotraj, pri vsakem previjanju pa gre vse skupaj v pranje. Za lažje sušenje in pranje se običajno na nek način raztegne, odtakne, odpne – odvisno od znamke in modela.

Pri nas najdeš evropsko pleničko Pocket DUO NEW znamke Bamboolik. Primerna je od 4kg naprej, velikost pa se regulira tudi s pritiskači spredaj. Okrog pasu zapnemo z ježkom.

Super so za v vrtec, za k babici in vse dni, ko ste preutrujeni za kompletiranje in zlaganje ostalih modelov. Ko dojenčki malo zrastejo in postanejo zelo živahni, pride prav nekaj, kar lahko nataknemo in zapnemo brez izgubljanja časa.

Slaba stran je, da jih je potrebno po vsakem previjanju v celoti zamenjati in oprati, zato jih potrebujemo več. 

Žepaste pleničke/pocket pleničke

bamboolik pocket raztegnjen vložek
bambooli pocket otters

Plenica ima znotraj žepek, kamor vstavite dodatne vložke po lastni izbiri, po potrebi. Več in bolj vpojne ponoči, tanjše za čez dan. Med previjanji zamenjamo celo plenico, vložke pa je običajno potrebno izvleči pred pranjem.

Najbolj znane so Alva, MamaKoala in druge, kjer se vložke kupi posebej. Ko jih odrabimo, lahko postanejo super kopalke za dojenčke.

Tudi Bamboolik šiva žepasti model AIO, ki ima že en vložek, v žepek pa lahko daš še dodatne. Tako plenička Pocket DUO New lahko štejemo pod AIO ali pod Pocket pleničke.

Nepremočljive prekrivne hlačke

Med previjanji lahko obrišemo notranjo plast z mokro krpo, vstavimo čist vložek in uporabljamo iste naprej za več previjanj. Pokakanih ne brišemo ampak takoj zamenjamo.

Podobne so še Bamboolik Duo prekrivne hlačke, kjer pa se velikost prilagaja od približno 4 do približno 15 kg.

Običajno so za uporabo najcenejše, saj jih potrebujemo manj. 

 Lahko izbiramo tudi cenejše vpojne plasti, naprimer tetra plenice ali prefolde.

Polar Bears
diagram pralna plenicka BambinoMio Mioduo

Nepremočljive prekrivne hlačke v katere se vpnejo vložki istega proizvajalca, lahko pa se uporabijo kot navadne cover – nepremočljive prekrivne hlačke.

Nekateri proizvajalci ponujajo tudi 3 delne. V prekrivne hlačke vpnemo nepremočljivo vrečko (snail -v obliki polžje hiške) in vanjo damo vpojni vložek. V Bamboolik DUO lahko damo njihov sistem vložkov, ki se ob robovih lahko zatakne v pleničko. 

V prekrivne hlačke iz PUL-a vstavimo vpojno plast, ki je lahko:

Otročki so različni pa še s starostjo se spreminja količina urina, tako da vložke sproti prilagajamo našemu otroku, ki glede na starost in razvoj potrebuje enkrat več drugič manj vložkov.

Krojena/fitted plenička

Krojene pleničke so pravzaprav vložki, oblikovani v obliki pleničke. Nataknemo jih kot klasično pleničko, zapnemo (ponavadi z ježki) in čeznje nujno nataknemo še nepremočljive prekrivne hlačke. 


fitted Bamboolik Tidy Owl

Tudi velikost fitted pleničke Bamboolik se lahko prilagaja s pritiskači. V dodatni žepek lahko dodajamo vložke, če in kadar je to potrebno. 

nočna nihgt bamboolik fitted diaper

Taka je tudi nočna plenička Bamboolik, ki je dovolj vpojna za celo noč. Tudi vanjo lahko vstavimo še dodatne vložke. Veliko otrok je podnevi že suhih, ponoči pa pleničko potrebujejo dlje. Pri Bamaboolik najdeš tudi fitted pleničko od 15 do 25 kg, ki potrebuje tudi večje prekrivne hlačke. 

Hibridne pleničke/All in 2/All in 3

Mnogi proizvajalci imajo svoj sistem pleničk iz več kosov, ki se na nek način sestavi skupaj. Naprimer prekrivne hlačke z potikači, na katere pripneš vložke.

Pri Bamboolik DUO lahko v prekrivne hlačke daš Bamboolik oblikovane vložke, ki so oblikovani tako, da se zataknejo za zavihke v hlačkah Bamboolik. V oblikovani (shaped) vložek pa lahko vstaviš še dodatne vložke, saj imajo odprtino prrav za to. 

 

Jellyfish
shaped vlozek GOTS Bamboolik

Na levi strani vidiš dolgi in kratki vložek Bamboolik, ki sta oba ravno prav velika, da ju lahko vstaviš v Shaped vložek. Kasneje pa ju uporabiš pri odvajanju od pleničk.

bamboolik DUO insert
abamboolik duo

Prekrivne hlačke BAmboolik DUO pa seveda lahko uporabljaš tudi z drugimi vpojnimi vložki. Recimo s tetra pleničko ali prefoldom.

Volnene pleničke

Teh pa res nimamo. Namesto prekrivnih hlačk iz PULa se uporabi volnene kratke hlačke, ki jih nataknemo čez vložek/fitted pleničko/prefold ali zloženo tetra pleničko. Pred uporabo jih je potrebno lanolizirati, da postanejo nepremočljive, pa tudi perejo se drugače kot večina plenic. Pri Tidy Owl imamo radi enostavne pleničke, s katerimi je čimmanj dela.

Odvajanje od pralnih pleničk

Po pralnih plenicah pridejo na vrsto pralne odvajalne hlačke. Aktivnim družinam pridejo zelo prav Bamboolik odvajalne hlačke iz PULa. So nepremočljive, vanje pa dodajamo vložke. Snamejo se lahko kot gatke ali pa kot plenika, z pritiskači na robu. 

Malček je tako bolj samostojen, saj si jih sam lahko sname in gre na kahlico. Kadar so malo zmočene, samo zamenjamo vložek. Če pride do večje nezgode, gatke odpnemo in zamenjamo z drugimi.  Ostala oblačila navadno ostanejo suha. To pride zelo prav v hladnejših dneh, saj otroka ni treba celega sleči, ko smo na sankanju. 

Pranje pralnih pleničk

Za vzdrževanje posameznih pralnih pleničk preveri pri izdelkih. 

Običajno odstranimo kakce v wc, speremo pleničko in jo pospravimo v veliko vrečko za pralne pleničke do pranja. Tako pripravlljene pleničke lahko počakajo par dni, 

Za naravne praške Terra Gaia, izdelane posebej za pralne pleničke in vložke, primerne za nežno kožo, poglej semle.

Terra Gaia koncentrirani pralni detergent iz divjega kostanja skupaj z Rinse poskrbi za čiste pleničke, ki bodo tudi dlje vpojne. 

Za občasno razkuževanje poskrbi Terra Gaia OX, za madeže od kakcev pa žolčno milo Terra Gaia.

Pleničke se najrajši sušijo zunaj na zraku. 

Tole je pa veliko informacij o pralnih pleničkah

Cela znanost?

Brez skrbi, ni tako komplicirano, kot se bere.

Več pa naslednjič. Spremljajte nas tud na Instagramu in Tik Toku, kjer objavljamo tudi video predstavitve.

Posted in blog and tagged , , , , , , , , , , .

2 Comments

Comments are closed.