Pralne pleničke za začetnike

Pralne pleničke so bile včasih edina izbira za previjanje dojenčka, danes pa vsekakor boljša. Svet gre naprej in tudi pleničke so doživele svojo evolucijo.

S kolegico sva primerjale tiste, ki jih je pred tridesetimi leti uporabljala njena mama in te, ki jih uporabljamo danes. Uf, današnje je veliko lažje natakniti na živahno dete. Pa še vzorčki so bolj luštni.

Kakšne vrste pleničk poznamo?

Ne prav veliko, ampak nekateri modeli se pojavljajo na trgu z več imeni.

Najbolj osnovna delitev je na pleničke:

in vložke za pralne pleničke:

Pleničke vse v enem

so najbolj enostavne za uporabo.

pikapolonice

shema pleničke AIO

Plenička že ima nepremočljivo plast zunaj in vpojno znotraj, pri vsakem previjanju pa gre vse skupaj v pranje. Za lažje sušenje in pranje se običajno na nek način raztegne, odtakne, odpne – odvisno od znamke in modela.

Pri nas ponujamo britansko pleničko AIO Miosolo od Bambino Mio. Primerna je od 4kg naprej, velikost pa se regulira tudi s pritiskači spredaj. Okrog pasu zapnemo z ježkom.

Super so za v vrtec, za k babici in vse dni, ko ste preutrujeni za kompletiranje in zlaganje ostalih modelov. Ko dojenčki malo zrastejo in postanejo zelo živahni, pride prav nekaj, kar lahko nataknemo in zapnemo brez izgubljanja časa z iskanjem gumbkov in sestavljanja vložkov.

Žepaste plenice (pocket)

Plenica ima znotraj žepek, kamor vstavite dodatne vložke po lastni izbiri, po potrebi. Več in bolj vpojne ponoči, tanjše za čez dan. Med previjanji zamenjamo celo plenico, vložke pa je običajno potrebno izvleči pred pranjem.

Najbolj znane so Alva, MamaKoala in druge, kjer se vložke kupi posebej. Ko jih odrabimo, lahko postanejo super kopalke za dojenčke.

Tudi Bamboolik šiva žepasti model AIO, ki ima v žepku pritiskač za pritrditev njihovega vložka.

Tudi tukaj dam za primer še AIO BambinoMio MioSolo, zaradi oblike. V žep lahko stlačite dodaten vložek za na sprehod ali čez noč.

Nepremočljive prekrivne hlačke

Običajno iz nepremočljivega PUL materiala.

puppy MIosoft

Na poličkah imamo prekrivne Miosoft od Bambino Mio. Loči se na velikosti do 9kg in nad 9 kg. Zunaj ni pritiskačev. Med previjanji lahko obrišemo notranjo plast z mokro krpo, vstavimo čist vložek in uporabljamo iste naprej za več previjanj. Pokakanih ne brišemo ampak takoj zamenjamo.

diagram pralna plenicka BambinoMio Mioduo

Podobne so še Bamboolik Duo prekrivne hlačke, kjer pa se velikost prilagaja od približno 4 do približno 15 kg.

Australian Animals

Običajno so za uporabo najcenejše, saj jih potrebujemo manj.  Lahko izbiramo cenejše vpojne plasti, naprimer tetra plenice ali prefolde.

V prekrivne hlačke iz PULa vstavimo vpojno plast, ki je lahko:

Otročki so različni pa še s starostjo se spreminja količina urina, tako da vložke sproti prilagajamo našemu srčku.

Hibridne plenice /All in Two/DUO/All in tree/ so prekrivne hlačke plus vložek

Nepremočljive prekrivne hlačke v katere se vpnejo vložki istega proizvajalca, lahko pa se uporabijo kot navadne cover – nepremočljive prekrivne hlačke.

Nekateri proizvajalci ponujajo tudi 3 delne. V prekrivne hlačke vpnemo nepremočljivo vrečko(snail -v obliki polžje hiške) in vanjo damo vpojni vložek.

Volnene pleničke

Teh pa res nimamo. Namesto prekrivnih hlačk iz PULa se uporabi volnene kratke hlačke, ki jih nataknemo čez vložek/fitted pleničko/prefold ali zloženo tetra pleničko. Pred uporabo jih je potrebno lanolizirati, da postanejo nepremočljive, pa tudi perejo se drugače kot večina plenic.

Velikosti pralnih pleničk

Priporočila za velikost pri pralnih pleničkah so približna, saj imajo dojenčki zelo različne postavice. Prav tako se z ta z razvojem spreminja. Pleničke, ki so morda dojenčku preozke čez stegenca, vam lahko pridejo spet prav ko bo shodil in izgubil kak cm.

Pralne pleničke za novorojenčka

Pralne pleničke za navorojenčke so čisto mini in jih večina dojenčkov zelo hitro preraste. Bamboolik MiniMimi fitted pleničke z mini DUO prevlekami so na voljo po naročilu. Prav so pa od 2 do 6 kg.

Več velikosti na izbiro

BambinoMio MioDuo prekrivne hlačke obstajajo v dveh velikostih. Manjša 1ka do devet kg in večja 2 od 9 kg naprej.

Ena velikost za vse ritke, prilagajanje velikosti pleničke

Pralne pleničke BambinoMio MioSolo so primerne od 4 kg naprej. Velikost se regulira s pritiskači.

Podobno je pri nočnih Bamboolik in Bamboolik DUO prekrivnih hlačkah.

Cela znanost?

Brez skrbi, ni tako komplicirano, kot se bere.

Spremljajte nas tud na Instagramu, kjer objavljamo video predstavitve pralnih plenic.

Posted in blog and tagged , , , , , , , , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja