Pralne pleničke za začetnike

Pralne pleničke so bile včasih edina izbira, danes pa vsekakor boljša. Svet gre naprej in tudi pleničke so doživele svojo evolucijo.

S kolegico sva primerjale tiste, ki jih je pred tridesetimi leti uporabljala njena mama in te, ki jih uporabljamo danes. Uf, današnje je veliko lažje natakniti na živahno dete. Pa še vzorčki so luštni.

Kakšne vrste pleničk poznamo?

Poznamo veliko vrst. 🙂

Najbolj osnovna delitev je na pleničke:

Pleničke vse v enem

so najbolj enostavne za uporabo.

pikapolonice

Plenička že ima nepremočljivo plast zunaj in vpojno znotraj, pri vsakem previjanju pa gre vse skupaj v pranje. Za lažje sušenje in pranje se običajno na nek način raztegne, odtakne, odpne – odvisno od znamke in modela.

Pri nas ponujamo britansko pleničko AIO Miosolo od Bambino Mio. Primerna je od 4kg naprej, velikost pa se regulira tudi s pritiskači spredaj. Okrog pasu zapnemo z ježkom.

Super so za v vrtec, za k babici in vse dni, ko ste preutrujeni za kompletiranje in zlaganje ostalih modelov. Ko dojenčki malo zrastejo in postanejo zelo živahni, pride prav nekaj, kar lahko nataknemo in zapnemo brez izgubljanja časa z iskanjem gumbkov in sestavljanja vložkov.

shema pleničke AIOŽepaste plenice (pocket)

Plenica ima znotraj žepek, kamor vstavite dodatne vložke po lastni izbiri, po potrebi. Več in bolj vpojne ponoči, tanjše za čez dan. Med previjanji zamenjamo celo plenico, vložke pa je običajno potrebno izvleči pred pranjem.

Najbolj znane so Alva, MamaKoala in druge.

Tudi tukaj dam za primer še AIO BambinoMio MioSolo, zaradi oblike. V žep lahko stlačite dodaten vložek za na sprehod ali čez noč.

Nepremočljive prekrivne hlačke

Običajno iz nepremočljivega PUL materiala.

prekrivne hlacke cebelice

Na poličkah imamo prekrivne Miosoft od Bambino Mio. Loči se na velikosti do 9kg in nad 9 kg. Zunaj ni pritiskačev. Med previjanji lahko obrišemo notranjo plast z mokro krpo, vstavimo čist vložek in uporabljamo iste naprej za več previjanj. Pokakanih ne brišemo ampak takoj zamenjamo.

Običajno so za uporabo najcenejše, saj jih potrebujemo manj in lahko izbiramo cenejše vpojne plasti, naprimer tetra plenice ali prefolde.

Vanje vstavimo vpojno plast, ki je lahko:

  • oprijeta/krojena/fitted plenica
  • tetra plenica, zložena na različne načine
  • predhodno zložena plenica/prefold
  • različni vložki (bombažni,bambus, konoplja) in dodatki za večjo vpojnost
  • kombinacije (recimo fitted plenica pa še en dodatni vpojni vložek za čez noč)

Otročki so različni pa še s starostjo se spreminja količina urina, tako da vložke sproti prilagajamo našemu srčku.

Hibridne plenice – All in Two- All in three

Nepremočljive prekrivne hlačke v katere se vpnejo vložki istega proizvajalca, lahko pa se uporabijo kot navadne cover – nepremočljive prekrivne hlačke.

Nekateri proizvajalci ponujajo tudi 3 delne. V prekrivne hlačke vpnemo nepremočljivo vrečko in vanjo damo vpojni vložek.

Cela znanost?

Brez skrbi, ni tako komplicirano, kot se bere.

Več pa naslednjič.

Posted in blog and tagged , , , , , , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja