5 razlogov zakaj pralni vložki

Zakaj pralni vložki?

Da bo odločitev za pralne vložke lažja, sem naštela nekaj njihovih prednosti pred klasičnimi vložki za enkratno uporabo. 

1. Ker so bolj zdravi

  • Manj kemikalij

Navadni vložki so običajno izdelani iz različnih kombinacij plastike, bombaža ali umetnih vlaken. Lahko so beljeni in nekateri parfumirani. Kemikalije v njih ne vplivajo najbolje na nas uporabnice. Vmes se lahko znajde tudi rakotvorni dioksin ali pa TBT, ki je med drugim hormonski motilec.

Posledica kemikalij v vložkih so lahko tudi suha nožnica, razdraženost kože (posledično tudi uporabnice) in ponavljajoča se vnetja. 

  • Paroprepustnost

Pralne vložke vedno operemo pred prvo uporabo, pri plastičnih to ne bo šlo.

Zaradi neverjetne vpojnosti nekaterih umetnih materialov (super vpojni geli) v klasičnih vložkih jih uporabnice ne zamenjajo predolgo časa. Tako si same povečajo možnost vnetij.

Plastika ni zračna, v takih vložkih nam je lahko vroče, pralni vložki pa običajno dihajo. So paroprepustni, torej neprepustni za tekočine, zrak pa lahko kroži. Za zdravje je to super.

pralni vlozki, zenska, menstruacija, svoboda, Tidy Owl

Zunaj se ne vidi, kakšne vložke uporabljaš. Lahko so klasični ali pralni vložki. Ti se boš pa počutila bolje. 

Foto: Artem Bali

2. Ker so pralni vložki cenejši na dolgi rok

Življenska doba pralnega vložka je do pet let, higienskega vložka za enkratno uporabo pa do naslednje menjave. Začetni vložek v pralne vložke je višji, gre pa za izdelek, ki vam bo ob pravilni skrbi zanj služil dolgo časa.

paket vlozkov racman

Pralni vložki Racman paket S in M

Kot pri veliko stvareh si tudi pri vložkih lahko privoščimo ugodnejše pakete več enakimi (ali pri Racmanu kombinacija dveh velikosti) pralnimi vložki. Pri nas po največ šest. 

Lahko smo bolj izbirčne in iščemo edinstvene vložke šivane po naročilu. Tistih unikatnih nam je kar malo škoda,  da bi jih dejansko uporabljale med menstruacijo. Ker jih potrebuješ več, ta opcija neha biti poceni. 

3. Ker so pralni vložki naravi bolj prijazna izbira

Klasični vložki niso primerni za reciklažo, zato jih mečemo v črni koš za odpadke.  Razgradnja traja od 200 do 500 let. Povprečna ženska jih v življenju porabi med 13000 in 16000. Ogromno. Si predstavljaš ta ogromen kup smeti?

4. Ker so pralni vložki pri Tidy Owl zelo lepi

Klasični vložki so običajno pakirani v različno velike plastične zavoje belega dolgčasa. Pralne vložke izdelujejo in oblikujejo v veliko barvah in vzorčkih, tako da si lahko sama sestaviš svojo zalogo. Tri pikaste, tri z rožicami… Sama boš izbrala, kateri so najbolj tvoji.

  • Izdelani lokalno

Pri Tidy Owl podpiramo domače proizvajalce in ponujamo vložke in ščitnike perila KISS in Racman, izdelane v Sloveniji, iz slovenskega blaga. Tu pride barvna stran na hlačke, na kožo pa 100% bombaž. Po uporabi se zložijo v barvne paketke, umazani del je skrit na notranji strani. 

  • Ali v Evropi

Dodali smo še ene malo bolj zaobljene po robovih, ki jih šivajo v socialnem podjetju Bamboolik. Ti so iz organskega bombaža, pa bolj elegantnih vzorčkov.. Za vsako nekaj.

5. Ker je skrb zanje enostavna

  • Pranje

Vložek po uporabi namesto metanja v koš spnete v ličen paketek in shranite v vodoodporni torbici do prihoda domov. Tam ga sperete pod MRZLO vodo (lahko tudi pod tušem) in shranite do pranja v stroju. KISS priporoča pranje na 60% in dovoli občasno na 90. 

  • Načini hranjenja higienskih pralnih vložkov do pranja:

-brez hranjenja: speremo z mrzlo vodo in vržemo v stroj

-suho: po izpiranju pod mrzlo vodo posušimo in shranimo do pranja v npr. Wetbagu (nepremočljivi vreči iz materiala PUL, ki je paropropustna). Ne hranimo dlje kot tri dni, da nam ne splesnijo. 

-mokro: po izpiranju shranimo v posodi z vodo, ki jo redno menjamo s svežo. Naj bo dovolj visoko, da do nje ne morejo malčki ali domače živali. Lahko dodamo Terra Gaia SoakPad Powder prah za namakanje pralnih vložkov.

  • Ne uporabljamo

Pralni vložki ne marajo mehčalcev in močnih belil. Lahko pa uporabljaš Terra Gaia nadomestek mehčalca, ki je namenjen prav za pleničke in vložke. 

  • Ročno pranje?

Nekatere pridne uporabnice pralne vložke sproti perejo na roke in sušijo čez noč za naslednji dan, veliko lažje pa si je narediti dovolj veliko zalogo, da jih lahko pereš in sušiš brez stresa. Ročno pranje pa prihraniš za na kampiranje. Iste znamke vložkov imajo običajno kompatibilne pritiskače, tako da jih lahko spneš v dolgo verigo in sušiš na veji nad šotorom. Recimo 🙂

Sušenje?

Vložki iz bambusa se najraje sušijo na zraku, lahko tudi na nižji temperaturi v sušilcu. 

Sušenje na soncu tudi ne traja prav dolgo, saj gre za majhne kose blaga. Sonce naj bi pomagalu pri beljenju morebitnih madežev, ki bi ostali po pranju.

Kaj pa madeži?

Pri pravilnem spiranju z hladno vodo in pranjem na višji temperaturi jih ne bo kaj dosti. Za take najbolj trdovratne pa poskusi Terra Gaia Clean&Clear ali pa Ox, ki pride prav še pri vsem ostalem perilu

Pri načinu spiranja vložka pred pranjem in potem pranju na daljšem programu z dovolj praška, madežev ne bo ali pa bodo sami izginili do naslednjega pranja. 

pralni vlozki, najstnica, menstruacija, zenska, Tidy Owl

Te skrbi, da bo preveč dela z pralnimi higienskimi vložki? Sploh ne. 
Foto: Pexels

Kako začeti z uporabo pralnih higienskih vložkov?

Najlažje je začeti z dnevnimi ščitniki perila. Hitro boš ugotovila, da niso noben bavbav in pralne vložke začela redno uporabljati še v tistih dneh v mesecu. Morda v začetku le za doma, kmalu pa se boš upogumila in jih nosila povsod. 

So pralni higienski vložki samo za ženske?

Super so kot dodatna zaščita ob menstrualni skodelici ali kot pomoč pri blažji inkontinenci pri obeh spolih.  Primerni so tudi za moške, ki imajo težave z blažjim uhajanjem urina. Res pa je, da imamo običajno na zalogi precej živahne vzorčke vložkov, ki so oblikovani za pripenjanje na ozke ženske modele spodnjic, ne na boksarice. Obstajajo pa tudi vložki brez krilc, v bolj umirjenih barvah. 

Ožji modeli vložkov KiSS – Alpha so primernejša izbira tudi za najstnice in bolj drobne ženske. Prijazni vzorčki pa lahko naredijo prvo menstruacijo bolj prijazno. 

FunnyBunnies cloth pad, pralni vložek KiSS Bunnie

Za bolj prijeten začetek dobiš pri nas tudi paket Lali za prvo menstruacijo. Dvojne različne hlačke, trije vložki za testiranje, vrečka/termofor s češnjevimi koščicami proti krčem in sladko presenečenje. Lali Panties so super v kombinaciji s pralnimi vložki ali pri večjih dekletih z menstrualno skodelico. 

Mom hack za odvajanje od pleničk

Pri odvajanju od plenic svoje najmanjše vložke lahko posodiš malčku, ki mu še pobegne par kapljic pri teku do kahljice. Problem je le, da so malčkom všeč živahni vzorčki in jih nikoli več ne bodo hoteli vrniti. Brez skrbi, jih imamo še par na zalogi. 

 

Posted in blog and tagged , , , , , , , , , .

One Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja