Pralni vložki za eko dame

5 razlogov zakaj pralni vložki

Zakaj pralni vložki?

Da bo odločitev za pralne vložke lažja, sem naštela nekaj njihovih prednosti pred klasičnimi vložki.

1. Ker so bolj zdravi

  • Manj kemikalij

Navadni vložki so običajno izdelani iz različnih kombinacij plastike, bombaža ali umetnih vlaken. Lahko so beljeni in nekateri parfumirani. Kemikalije v njih ne vplivajo najbolje na nas uporabnice. Vmes se lahko znajde tudi rakotvorni dioksin ali pa TBT, ki je med drugim hormonski motilec.

Posledica kemikalij v vložkih so lahko tudi suha nožnica, razdraženost kože (posledično tudi uporabnice) in ponavljajoča se vnetja. Ojoj.

  • Paroprepustnost

Pralne vložke vedno operemo pred prvo uporabo, pri plastičnih to ne bo šlo.

Zaradi neverjetne vpojnosti nekaterih umetnih materialov v klasičnih vložkih jih uporabnice ne zamenjajo predolgo časa. Tako si same povečajo možnost vnetij.

Plastika ni zračna, v takih vložkih nam je lahko vroče, pralni vložki pa običajno dihajo. So paroprepustni, torej neprepustni za tekočine, zrak pa lahko kroži.

pralni vlozki, zenska, menstruacija, svoboda

Zunaj se ne vidi, kakšne vložke uporabljaš. Ti se boš pa počutila bolje.

Foto: Artem Bali

2. Ker so pralni vložki cenejši

Življenska doba pralnega vložka je do pet let, klasičnega pa do naslednje menjave. Začetni vložek v pralne vložke je višji, gre pa za izdelek, ki vam bo ob pravilni skrbi zanj služil dolgo časa.

Kot pri veliko stvareh si tudi pri vložkih lahko privoščimo ugodnejše pakete več enakih pralnih vložkov, ali smo bolj izbirčne in iščemo edinstvene vložke šivane po naročilu. Večina se nas odloči za cenejšo opcijo 🙂

3. Ker so pralni vložki naravi bolj prijazna izbira

Klasični vložki niso primerni za reciklažo. Razgradnja traja od 200 do 500 let. Povprečna ženska jih v življenju porabi med 13000 in 16000. Ogromno.

4. Ker so pralni vložki zelo lepi

Klasični vložki so običajno pakirani po komplet skupaj, v različno velike plastične zavoje belega dolgčasa. Pralne vložke izdelujejo in oblikujejo v veliko barvah in vzorčkih, tako da si lahko sama sestaviš svojo zalogo. Tri pikaste, tri z rožicami… Sama boš izbrala, kateri so najbolj tvoji.

Pri Tidy Owl podpiramo domače proizvajalce in ponujamo vložke in ščitnike perila KISS, izdelane v Sloveniji, iz slovenskega blaga. Tu pride barvna stran na hlačke, na kožo pa 100% bombaž. Po uporabi se zložijo v barvne paketke, umazani del je skrit na notranji strani.

5. Ker je skrb zanje enostavna

  • Pranje

Vložek po uporabi namesto metanja v koš spnete v ličen paketek in shranite v vodoodporni torbici do prihoda domov. Tam ga sperete pod MRZLO vodo (lahko tudi pod tušem) in shranite do pranja v stroju. KISS priporoča pranje na 60% in dovoli občasno na 90.

  • Načini hranjenja do pranja:

-brez hranjenja: speremo z mrzlo vodo in vržemo v stroj

-suho: po izpiranju pod mrzlo vodo posušimo in shranimo do pranja v npr. Wetbagu (nepremočljivi vreči, ki je paropropustna). Ne hranimo dlje kot tri dni.

-mokro: po izpiranju shranimo v posodi z vodo, ki jo redno menjamo s svežo

  • Ne uporabljamo

Pralni vložki ne marajo mehčalcev in močnih belil. 

  • Sušenje

Nekatere pridne uporabnice jih sproti perejo na roke in sušijo čez noč, veliko lažje pa si je narediti dovolj veliko zalogo, da jih lahko pereš in sušiš brez stresa.

Vložki iz bambusa se najraje sušijo na zraku, lahko tudi na nižji temperaturi v sušilcu. Sonce tudi pobeli madeže, ki so morda ostali po prejšnjih pranjih.

pralni vlozki, najstnica, menstruacija, zenska

Te skrbi, da bo preveč dela? 
Foto: Pexels

Kako začeti?

Najlažje je začeti z dnevnimi ščitniki perila. Hitro boš ugotovila, da niso noben bavbav in pralne vložke začela redno uporabljati še v tistih dneh v mesecu.

P.S: Super so tudi kot dodatna zaščita ob menstrualni skodelici. 

 

Posted in blog and tagged , , , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja