pranje pralnih vložkov brez elektrike

Pranje pralnih vložkov brez elektrike

Kako lahko opereš pralne vložke, če si brez pralnega stroja?  Samo brez panike. Ročno pranje je rešitev.  Naj bo vzrok daljši izpad elektrike in vode, si na kampiranju ali pa je tvoj način življenja trenutno ali vedno bolj offgrid. Pralni vložki so zelo priljubljeni po krajih, kjer so vedno brez elektrike in si vodo sproti prinašajo v vedru iz vaškega vodnjaka. UNICEF deli pralne vložke dekletom po begunskih taboriščih v Afriki, ki ugotavljajo, da je uporaba in skrb zanje bolj enostavna od pranja nekaterih izdelkov, ki jih običajno uporabljajo v nekaterih kulturah.

Kako obdržati pralne vložke čiste in uporabne za naslednjo uporabo in se izogniti nepotrebnemu vnetju? Zbrale smo par nasvetov proizvajalcev in jih združile z izkušnjami s taborjenj, vojaških usposabljanj, potovanj in tujih forumov. Verzije taborniških in SAS priročnikov za preživetje, ki smo jih našle doma, nimajo poglavja o menstruaciji, kar res ni fer.

Suho hranje vložkov v zračni vrečki pred ročnim pranjem

Če imamo možnost, vložke speremo s čisto hladno vodo, posušimo na zraku in shranimo v zračni vrečki iz PULa do maksimalno 4 dni, poporodne vložke pa raje še manj. Lahko jih shranimo tudi samo posušene, brez spiranja, vendar bodo po tej metodi zelo verjetno tudi po pranju ostali madeži.

Če vložke uporabljamo za inkontinenco, spustimo del z namakanjev hladni vodi, saj ni potreben. S hladno vodo odstranjujemo madeže krvi.

Namakanje vložkov v hladni vodi

Voda. Pred pranjem pralne vložke namoči v čisto hladno vodo v pokriti posodi, recimo v banjici od sladoleda.  Pri tem porabiš tudi manj vode kot za sprotno spiranje vložkov. Če voda ni pitna jo prefiltriraj (čez krpo recimo) in prekuhaj, drugače boš na vložke prenesla mikroorganizme iz vode. NIJZ priporoča vrenje vode 3 minute. Zakaj? Na priporočeno dolžino vrenja vpliva tudi nadmorska višina, nekje bo dovolj manj, drugje ne. Tri minute bo dovolj povsod po Sloveniji.

Vodo shladi pred namakanjem vložkov.

Lahko uporabiš tudi deževnico ali stopljen sneg.  Če je deževnica nalovljena v čisto posodo, je takoj primerna za uporabo, brez prekuhavanja. Vodo enkrat na dan zamenjaj, ker se v njej začnejo razvijati bakterije. Če imaš, v vodo lahko dodaš alkoholni kis, sodo bikarbono, eterična olja ali sok limone, da malo upočasniš rast bakterij. Domačemu namakanju vložkov je namenjen tudi prašek Terra Gaia Soak Pad.

Pranje pralnih vložkov na roke

Ko zbereš malo več vložkov oziroma na 4 ali najkasneje 5 dan, odlij hladno vodo in operi v lijaku ali vedru s toplo vodo s pralnim praškom in posuši na zraku. Vložke zdrgni, da odstraniš madeže. Če pralnega praška ali mila za pranje nimaš, bo šlo za silo tudi z milom za roke, čistilom za ročno pomivanje posode ali šamponom za lase. Samo z vodo pa bolj težko.  Vložke spiraj dovolj dolgo, da ne bo več mehurčkov. Večina vložkov se lahko pere na 60C, slovenski znamki Kiss in Racman tudi na 90, bodo pa počasi začele bledeti barve.

Menstrualne skodelice moraš na koncu cikla prekuhati ali namočiti v zato namenjeno mešanico, pralnih vložkov pa raje ne.

Kar pomeni da vložke lahko namočiš v vročo, ne vrelo, milnico in ročno opereš, ko se voda shladi na primerno temperaturo za tvoje roke. Ne moreš pa jih kot v starih časih pralne pleničke prekuhavati v loncu na štedilniku, saj jih boš s tem uničila. Vrela voda ima 100C!

Pred pranjem z vročo vodo poskrbi še za varnost domačih živali in radovednih otrok, ki radi prevračajo vedra. 

Metoda pranja z zaprto posodo in žogicami

Tale metoda nam je res všeč. V posodo, ki jo lahko dobro zapreš, recimo prazno vedro od barve, naliješ vročo vodo. Ne preveliko vedro, ker ga ne boš mogla stresati. Dodaš prašek in vložke pa še par težjih žogic iz primernega materiala. Take za golf bodo super, za tenis pa ne. Dvigneš vedro in stresaš. Čez nekaj časa zamenjaš vodo in ponoviš vajo. Žogice pridno drgnejo vložke, da jih tebi ni treba.

sušenje oblačil zunaj

Image by Freepik

Sušenje vložkov na zraku

Vložki se najraje sušijo zunaj na vrvi.

Večino pralnih vložkov iste znamke lahko spneš v verigo z njihovimi gumbki za zapenjanje in jih z malo spretnosti lahko obesiš s šotora ali drevesa, tudi če nimaš vrvi za perilo.

Vse gre narobe pa še menstruacija mi zamuja

Ali pa je postala veliko šibkejša kot običajno. To je povsem normalno v stresnih obdobjih. Vrhunske športnice pogosto izgubijo menstruacijo med pripravami na tekmovanja, med odštevanjem do popravnega izpita se lahko zamakne menstruacija, vojakinje med misijami (lahko, ne pa vse) porabijo manj vložkov kot običajno. Naše telo se odziva in prilagaja spremenjenim okoliščinam, če po nivoju stresa ugotovi da naše razmere niso ravno idealne za reprodukcijo, lahko da k Tako tudi stresni dogodki lahko zamaknejo menstruacijo za par dni ali tednov. Da si še malo zmanjšaš stres, pa naredi test, ko ga boš lahko.

Pranje pralnih vložkov v stroju

Tole je običajno pranje, ko imaš normalen dostop do vode, elektrike in pravilno delujoč pralni stroj. Speri s hladno vodo po uporabi, namoči do pranja ali shrani suhe v zračni vrečki. Operi na 60C ali več, saj tako ubiješ vse, kar bi morda lahko prebivalo v vložkih. Če veš da imaš vnetje, uporabi še katerega od pripomočkov za razkuževanje, ki jih najdeš tudi pri Tidy Owl.

Pralne vložke najdeš tukaj, naravna čistila, tudi taka specializirana za pranje vložkov, pa tukaj.

Posted in blog and tagged , , , .

58 Comments

  1. Pingback: synthesis of tadalafil

  2. Pingback: where can i buy an essay online

  3. Pingback: custom essay writing service

  4. Pingback: essay on community service

  5. Pingback: need help in writing an essay

  6. Pingback: essay writing service cheap

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja