zobne ščetke iz bambusa

Zakaj krtačke iz bambusa in kako skrbeti zanje?

Porabimo ogromno zobnih krtačk!

Že od malega nas doma, v šoli in vrtcih učijo, da je treba umivati zobke. Tisti malo starejši smo jih pridno drgnili doma in pred spanjem v vrtcu, naši malčki pa le doma.

Ker smo pridno začeli s prvim zobkom in bomo nadaljevali vse do proteze, bo šlo v tem času čez zobke in kasneje zobe, res veliko ščetk. Zobozdravniki priporočajo menjavo na tri mesece, če smo vmes bolni, naj letijo v koš še prej.

Večina ščetk je izdelana iz odporne in trpežne plastike, ko jo mi odrabimo, je ročaj prav tak kot ob nakupu. Še več, prva ščetka, s katero so mi umivali mlečne zobke, je verjetno še kar zakopana na enem od smetišč, in bo cela še kar nekaj časa (razpadajo lahko do 1000 let).

Bambusa je več vrst, vse pa rastejo hitro. Slika: Toni Cuenca na Unsplash

Zakaj ščetke iz bambusa?

Mosu bambus raste hitro in pri tem ne potrebuje gnojil, pesticidov ali namakanja. Gre za eno najhitreje rastočih rastlin na planetu in ni se nam potrebno bati, da ga bo kaj kmalu zmanjkalo. Kaj pa lačne pande? Brez skrbi, te vrste bambusa ne marajo. Za razliko od plastičnih ščetk za zobe, se take iz bambusa kompostirajo precej hitreje.

Je umivanje zob z bambusom udobno?

Vsekakor. Morda se vam bo ob prvi uporabi zdelo, da ščetka ne drsi po ustih tako gladko kot plastična, vendar se novemu materialu zelo hitro privadimo. Otroške ščetke priporočamo otrokom po tretjem letu. Zakaj? Ker jih je preveč zabavno gristi in tako trajajo precej manj, kot bi lahko.

Kako skrbimo za ščetke iz bambusa?

Tako kot vsako ščetko, tudi tako iz bambusa po uporabi operemo in shranimo na suho mesto. Les je bolj občutljiv na vlago kot plastika, zato je res pomembno, da krtačka ne pristane v kozarcu, v katerem se na dnu nabira voda. Tako shranjevanje ni najboljše za nobeno vrsto krtačk, saj se v vodi hitro namnožijo bakterije. Prav tako so vse krtačke najbolj srečne, če imajo vsaka svoj dom in se med seboj ne dotikajo.

Krtačke iz bambusa imajo najraje stojala za krtačke, proizvajalci pa priporočajo celo, da jih po uporabi obrišemo z suho brisačo. Pri BamandBoo svoje krtačke sušijo na ekološki podlagi…velikih rečnih kamnih. Še nekaj idej za držala domače izdelave najdete tukaj.

Kaj naredimo s krtačko iz bambusa, ko se iztroši?

Ročaje iz bambusa lahko kompostiramo.
Slika: Toni Reed na Unsplash

Ročaj krtačke je 100% biorazgradljiv, ščetine pa pri BamandBoo zaenkrat še ne. Če jim z kleščami ostranimo ščetine, lahko ročaje krtačk kompostiramo ali uporabimo v kak drug namen. Zelo lepo so videti kot držala napisov v lončkih z rožami.

Ščetine iz najlona sodijo v koš za plastiko, lahko pa jih skupaj z drugimi majčkenimi plastičnimi odpadki uporabite za izdelavo EKO opek. Kaj je to?

Če krtačke pustimo v enem kosu, lahko še vedno z njimi čistimo tipkovnice, nohte ali reže med ploščicami v kopalnici.

Posted in blog and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.