zobne sceetke iz bambusa bambaw

Zakaj zobne ščetke iz bambusa in kako skrbeti zanje?

Porabimo ogromno zobnih krtačk!

Že od malega nas doma, v šoli in vrtcih učijo, da je treba umivati zobke. Tisti malo starejši smo jih pridno drgnili doma in pred spanjem v vrtcu, naši malčki pa le doma.

Ker smo pridno začeli s prvim zobkom in bomo nadaljevali vse do proteze, bo šlo v tem času čez zobke in kasneje zobe, res veliko ščetk. Zobozdravniki priporočajo menjavo na tri mesece, če smo vmes bolni, naj letijo v koš še prej.

Večina ščetk je izdelana iz odporne in trpežne plastike, ko jo mi odrabimo, je ročaj prav tak kot ob nakupu. Še več, prva ščetka, s katero so mi umivali mlečne zobke, je verjetno še kar zakopana na enem od smetišč, in bo cela še kar nekaj časa (razpadajo lahko do 1000 let).

bamboo tree
Photo by Oleksandr Pidvalnyi on Pexels.com

Zakaj zobne ščetke iz bambusa?

Bambus raste hitro in ne potrebuje gnojil. Ponekod raste tudi kot plevel in ga morajo odstranjevati. Bambus v BamBaw ščetkah ima FSC certifikat, ki potrjuje, da je pridobljen odgovorno in varno. Za razliko od plastičnih ščetk za zobe, se take iz bambusa kompostirajo precej hitreje.

Je umivanje zob z bambusom udobno?

Vsekakor. Morda se vam bo ob prvi uporabi zdelo, da zobna ščetka iz bambusa ne drsi po ustih tako gladko kot plastična, vendar se novemu materialu zelo hitro privadimo. Otroške ščetke priporočamo otrokom po tretjem letu. Zakaj? Ker jih je preveč zabavno gristi in tako trajajo precej manj, kot bi lahko.

zobna scetka iz bambusa
Zobne ščetke iz bambusa so uporabne, lepe in naravi prijazne.

Kako skrbimo za zobne ščetke iz bambusa?

Tako kot vsako ščetko, tudi tako iz bambusa po uporabi operemo in shranimo na suho mesto. Les je bolj občutljiv na vlago kot plastika, zato je res pomembno, da krtačka ne pristane v kozarcu, v katerem se na dnu nabira voda. Tako shranjevanje ni najboljše za nobeno vrsto krtačk, saj se v vodi hitro namnožijo bakterije.

Krtačke iz bambusa imajo najraje stojala za krtačke, proizvajalci pa priporočajo celo, da jih po uporabi obrišemo z suho brisačo. Lahko jih sušite na na ekološki podlagi…velikih rečnih kamnih. Ali pa v obročkih, v katerih stojijo pokonci. Posamezno, saj za nobene ščetke ni dobro, da se med seboj dotikajo v istem kozarcu. Kmalu ni bolan le en ampak kar vsi člani družine. Še nekaj idej za držala domače izdelave najdete tukaj.

Kaj naredimo z zobno krtačko iz bambusa, ko se iztroši?

Ročaj krtačke je 100% biorazgradljiv, ščetine pa pri BamandBoo zaenkrat še ne. Če jim z kleščami ostranimo ščetine, lahko ročaje krtačk kompostiramo ali uporabimo v kak drug namen. Zelo lepo so videti kot držala napisov v lončkih z rožami.

Ščetine iz najlona sodijo v koš za plastiko, lahko pa jih skupaj z drugimi majčkenimi plastičnimi odpadki uporabite za izdelavo EKO opek. Kaj je to?

Če krtačke pustimo v enem kosu, lahko še vedno z njimi čistimo tipkovnice, nohte ali reže med ploščicami v kopalnici.

toothbrush bambaw bamboo zobna ščetka paket štirih
Paket zobnih ščetk iz bambusa za štiričlansko družino ali letna zaloga za eno osebo?

Naročaš zobne ščetke iz bambusa eno po eno?

Pri nas dobiš paket 4 ščetk. Kar je dovolj za štiričlansko družino za tri mesece ali za eno osebo za eno leto. Če vmes močno zbolimo, je pametno ščetko zamenjati prej. Tudi zato je super, da jih imamo par na zalogi v omari. Pomešali jih ne boste, saj imajo različne slikice na ročajih. Pri različnih trdotah ščetk pa so tudi ščetine drugih barv, da se ločijo.

Posted in blog and tagged , , , , , , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja