bambaw zobna scetka iz bambusa

ZeroWaste zobne ščetke iz bambusa za okolje in zdrave zobe

Že uporabljaš zobne ščetke iz bambusa? Še ne? Zobne ščetke iz bambusa so naravna alternativa plastičnim ščetkam, ki imajo škodljiv vpliv na okolje. Poleg tega pa nam pomagajo ohranjati čudovit nasmeh in zdrave zobe.

Kaj so zobne ščetke iz bambusa in zakaj so dobra izbira za nas in planet?

Bambus je hitro rastoča rastlina, ki ne zahteva škodljivih pesticidov ali gnojil. To pomeni, da je pridelava bambusa bolj trajnostna in manj obremenjuje okolje. Ker je bambus 100% naravni material, so zobne ščetke iz bambusa biološko razgradljive, kar pomeni, da ne bodo ostale na smetiščih ali v oceanu večno kot plastične ščetke.

Redno umivanje zob je pomembno za zdravje

Prednost rednega umivanja zob je dobro znana. Skrb za našo ustno higieno nam pomaga preprečevati nastanek zobnih oblog, kariesa in slabega zadaha. Poleg tega pa ima ustrezna ustna higiena pozitiven vpliv na celotno zdravje, saj se izognemo morebitnim okužbam in boleznim, ki bi se lahko razširile iz ustne votline. Z redno uporabo zobne nitke in ustne vode ter obiski zobozdravnika  boste poskrbele za svoj nasmeh in ohranile zdrave zobe in dlesni.

Poskrbi za svojo zobno ščetko iz bambusa

Pri izbiri zobne ščetke iz bambusa pa ne smemo pozabiti na skrb za sam izdelek. Po vsaki uporabi ščetko temeljito sperite, da odstranite ostanke zobne paste in hrane. Nato jo postavite na suho mesto, kjer se lahko posuši. To bo preprečilo razrast bakterij in plesni ter podaljšalo življenjsko dobo ščetke. Lahko jo postaviš pokončno v majhen kamnit obroček ali pa vodoravno položiš na polico. Videli smo tudi še kopalnice, kjer so jih naslonili na res lepe rečne kamne, tako da voda odteka s ščetke. Ena najslabših možnosti sušenja katerihkoli ščetk je tradicionalna, v kozarcih, saj se voda zbere na dnu in postanejo kozarci gojišče bakterij.

V kolikor se ščetke iz bambusa negujejo pravilno, lahko trajajo enako dolgo kot plastične ščetke.

zobna scetka bambus toothbrush bambaw

Zobne ščetke iz bambusa so enostavna zamenjava za manj plastičnih odpadkov v tvojem domu.

Zakaj ne plastične zobne ščetke?

Kaj pa plastične zobne ščetke? Te so sestavljene iz nafte, ki je omejen vir in njihova proizvodnja povzroča izpuste toplogrednih plinov. Žal pa veliko plastičnih ščetk konča v oceanu, kjer predstavljajo nevarnost za morske živali in onesnažujejo vodo. Te ščetke potrebujejo stoletja, da se razgradijo, pri tem pa sproščajo mikroplastiko in škodljive kemikalije, ki negativno vplivajo na morski ekosistem in ogrožajo živali.

Čas je, da se odločimo za bolj trajnostno alternativo. Platični ročaji so skoraj večni, ti pa jo potrebuješ le za tri mesece, po tem času jo moraš iz higienskih razlogov zamenjati – tako plastične kot tiste iz bambusa. Človeška življenska doba in vsake tri mesece nova ščetka za celo mesto je pa res veliko plastičnih ščetk na kupu. Si predstavljaš?

Ko zamenjaš še par drugih izdelkov za take brez plastične embalaže, je vpliv na okolje še večji.

Britvice iz kovine trajajo zelo dolgo, zraven paše še trda pena za britje, trda mila namesto tekočih, morda zbereš pogum in poskusiš še pralne vložke ali skodelico?

Zobne ščetke iz bambusa – majhen korak, velik vpliv

Zaključek? Zobne ščetke iz bambusa so okolju prijazna in učinkovita izbira za našo ustno higieno. S svojo vsakodnevno skrbjo za zobe, zmanjšajmo negativni vpliv na okolje in se odločimo za bolj naravi prijazno pot. Z malimi spremembami v naših navadah lahko prispevamo k ohranjanju čistega okolja.

Za vaš zdrav nasmeh in čisto prihodnost – izberite zobne ščetke iz bambusa!

Posted in blog and tagged , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja