zerowaste okrasevanje ideje brez plastike

Zerowaste okraševanje za praznike

Tudi tisti, ki se nam čez leto ne ljubi krasiti, se decembra malo bolj potrudimo. Okraševanje doma je pika na i pri decembrskem prazničnem vzdušju pa še super način za zaposlitev živahnih malčkov.

Kako okrasiti dom brez nepotrebne plastike? Zbrali smo par idej. Nekaj že preizkušenih s strani naših malih sovic, nekaj jih je pa še na seznamu za naslednje ostajanje doma.

Verige iz starega papirja, okraski iz ostankov volne

Koliko takih verig smo izdelali v vrtcu in šoli. Pa iz raznoraznih ostankov kolaža in drugih materialov. Lepo brarvite bodo tudi iz starih revij, razrezanih na trakove. Super trening motorike za male rokice.

veriga iz casopisnega papirja okrasevanje božič

Pri babici smo dobili ostanke volne. Našli smo veliko idej na Pinterestu, letos bomo skupaj z rolicami papirja izdelali male viseče kapice. Pa mogoče še kaknega bradatega škratka.

Okraski iz slanega testa, gline in podobnih mas

Slano testo je super za oblikovanje, a nase vleče vodo in je tako male umetnine potrebno po sezoni ali dveh zamenjati. Glineni in iz raznih modelirnih mas zdržijo dlje.

Oblikujejo je podobno kot užitne piškotke, ko jih posušimo ali spečemo, jih lahko še porišemo in popišemo po željah.

Okraševanje z naravnimi materiali – suho sadje, storži, lepe vejice

Okraševanje z naravnimi materiali traja malo dlje kot s kupljenimi. Pomaranče je potrebno narezati in posušiti, veje in ostalo nabrati in prinesti domov. Če nas to veseli, si lahko sami naredimo doma dišečo pravljično deželo.

Za vse, ki imamo s tem malo manj veselja, pa prodajajo tudi okraske iz lesa, slame, gline in jute. Iz stekla, če ste z njimi malo bolj previdni kot mi.

Alternative plastični novoletni jelki

Plastično smrekico že imate. Super. Služila vam bo še zelo zelo dolgo. Jo kupujete? Moda tudi plastičnim drevesom ne prizanaša. Trendi se menjajo, tako da lahko morda dobite nežno rabljeno od koga, ki so mu ti trendi bolj pomembni kot vam.

Pri nas še nismo zasledili izposoje smrečič, v tujini se to že da. Drevesce v lončku odneseš domov za en mesec in ga potem vrneš. Ko so prevelika za izposojo, drevesa presadijo v gozd.

Gojena drevesca v lončkih se lahko kupi tudi v Sloveniji. Po praznikih jih prestaviš v gozd ali vrt, kjer živijo naprej.

Namesto cele smrekice lahko obesimo na steno eno košato vejo ali pa lepo palico, ki smo jo našli v gozdu. Sovicam so res všeč še božična drevesca, izdelana iz naplavljenih vej in pa različne lesene umetnine, ki se zložijo res na majhno, ko je konec sezone.

Tale spodaj je sestavljena iz vejic, videli smo pa tudi že take, kjer so gladke veje obešene na vrvi na steni. Brez iglic po tleh in dovolj visoko, da jih male šapice ali rokice ne dosežejo.

Vse naj tudi v 2024 vam želi Tidy Owl

Še kakšno okraševalno idejo najdete tudi na našem Pinterest profilu.

V novem letu vam pa želimo čimveč zdravja (itak) in čimmanj odpadkov.

Iščeš idejo za darilo? Babica bo gotovo vesela pralnih krpic za brisanje na stojalu, sestra pa kompleta bolj elegantnih pralnih vložkov.

Kaj pa moški? Kovinske britvice so pri nas vse unisex, barve so pa na voljo za vse okuse. Zraven dodaš še milo za britje in podariš darilo, ki bo trajalo res dolgo časa.

Posted in blog and tagged , , , , , , , .