zgodovina menstrualnih skodelic in vlozkov

Zgodovina menstrualnih izdelkov: od bombažne volne do menstrualne skodelice

V zadnjih letih vse več ljudi poskuša zmanjšati število odpadkov.

Najlažje dosežemo veliko razliko na področju menstrualnih izdelkov. Zgodovina menstrualnih izdelkov je dolga in raznolika, zanimivo pa je videti, kako so se ti izdelki razvijali skozi čas.

Kako si je pra Lucy pomagala med menstruacijo?

O zgodovini menstrualnih pripomočkov ni zapisanega veliko zanesljivega, saj je trajalo kar nekaj tisočletij, da smo se naučile pisati in zapisale kaj tudi o tem. Menstruacija je bila dolgo tako zelo tabu tema, da je v polinezijščini isti izvor besed tabu in menstruacija.

Prazgodovina

Pragospe so imele menstruacijo bolj redko in šibkejšo, tako da se verjetno niso kaj posebno obremenjevale z njo. Ko bežiš pred besnim mamutom, par kapljic krvi ni tvoj največji problem.

O tamponih je pisal tudi Hipokrat. V Antični Grčiji so bojda ženske uporabljale bombažno volno ovito okoli majhnega kosa lesa kot tampon. Drugi viri pravijo, da gre le za legendo, s katero so proizvajalci prvih tamponov poskušali prepričati potencialne uporabnice novega izzuma, da ni tako zelo nov. Hipokrat naj bi v resnici pisal o tamponih, s katerimi so zdravniki ustavljali krvavitve in ne o ženski menstruaciji.

Bolj verjetni so vložki in tamponi iz papirusa iz starega Egipta.

Indijanke so si pomagale z mahom ali usnjem, nekatera ljudstva tudi s spužvami, ki so v uporabi še danes.

V Rimu je bila popularna volna in pripomočki iz nje.

V Afriki se je ženska za par dni umaknila v posebno menstrualno kočo in krvavela po postelji iz trave. Njeno delo v vasi so vmes prevzele druge vaščanke.

Evropejke so uporabljale krpe (ki so jih pridno prale) ali pa pustile, da kri prosto odteka na tla. Včasih niso nosile spodnjic pod vsemi krili in podkrili.

Bogate dame so si lahko prevoščile elegantne pasove, ki so jim pod krili držali prve vložke. Britanska kraljica Elizabeta I. je imela tri tako imenovane menstrualne pasove, vsi trije so bili iz črne svile. Kasneje so čeznje navlekle še spodnjice in krvavi vložki jim niso več tako pogosto padali izpod kril na tla. 

Te zgodnje oblike menstrualnih izdelkov zagotovo niso bile idealne in tudi niso bile zelo higienske, saj se mnogih ni dalo dobro očistiti.

menstruacija zgodovina
Menstrualni pas iz leta 1911, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=569744

Prvi vložki, menstrualni predpasniki in tamponi

Si že slišala za menstrualni predpasnik? Gumijasto čudo, ki se je zavezalo okrog pasu in ščitilo krilo pred madeži krvi. Ni bilo zračno, ni bilo udobno, je pa preprečilo puščanje madežev v javnosti.
Prve vložke podobne današnjim so začele uporabljati bolničarke na fronti med prvo svetovno vojno. Ko so oskrbovale ranjence so ugotovile, da so zvitki iz celuloze bolje vpijali kri kot le povoji. Tako so jih preizkusile še na sebi. Ker so ženske potrebovali za delo v tovarnah, so jih začeli spodbujati k uporabi vložkov in normalnemu delu tudi med menstruacijo. Razen ženskih pilotk, saj je še vedno veljalo, da smo v tem času mentalno nestabilne.
Ko so se začeli prodajati tamponi, je bilo do njih bolj težko priti. Kako vprašaš za nekaj, o čemer se ne govori? Ženske so pustile denar v škatli, prodajalka pa jih je čez mizo podala napolnjeno škatlo. Diskretno, da niso videle sosede ali, bognedaj, njihovi možje in sinovi.

Ko so se začeli prodajati tamponi, je bilo do njih bolj težko priti. Kako vprašaš za nekaj, o čemer se ne govori? Ženske so pustile denar v škatli, prodajalka pa jih je čez mizo podala napolnjeno škatlo. Diskretno, da niso videle sosede ali, bognedaj, njihovi možje in sinovi. 

*+* Camelia Popular sanitary napkins from stocks of the Wehrmacht Third Reich with acceptance stamping - Intim hygiene supply nurses around 1942 - content 10 pieces per pack - D.R. WZ No. 378543 and 386768 - Image 002
By Lupus in Saxonia - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=114913705

Vložek iz vojaškega kompleta za medicinske sestre iz druge svetovne vojne. V paketu je bilo 10 vložkov za enkratno uporabo. 

Vzpon vložkov in tamponov za enkratno uporabo

Vpliv komercialno dosegljivih menstrualnih izdelkov za enkratno uporabo na ženske je bil ogromen. Lažje so se gibale, lahko so oblekle tudi hlače in se celo ukvarjale s športom. Pa negativni vpliv? Vložki in tamponi so bili beljeni z neprimernimi substancami, dodajali so jim parfume in razne supervpojne gele. Ti so vplivali na reproduktivo zdravje, povzočali vnetja in sčasoma vedno večje kupe smeti, saj so bili izdelani čimbolj nepremočljivo in s tem tudi nerazgradljivo. 

Menstrualne skodelice obstajajo že zelo dolgo

1937 je leto patenta za prvo komercialno izdelano menstrualno skodelico, ki zgleda podobno kot te danes. Tassete je bila izdelana iz gume in se takrat ni prijela. Oblikovala jo je igralka, ki je želela tudi med menstruacijo nositi bolj oprijeta oblačila. En od vzokov za neuspeh je bilo tudi pomankanje gumezaradi druge svetovne vojne.

Pred njo so manj praktične skodelice patentirali že moški, a te so bile tako nepraktičnih oblik da niso prišle dlje od patentov. Vrečke so bile na zunanji strani telesa, kri pa speljana vanje. 

Leta 1950 je poskusila ponovno. Pojavila se je nova težava. Ženske so jo kupile enkrat in potem ogromno let spet ne, saj so zelo odporne. Težave so imeli tudi z oglaševanjem izdelka, saj se v časopisih ni smelo omenjati dela telesa, v katerega se menstrualna skodelica vstavi. 

                                                                                              

Menstrualna skodelica danes

Lalicup je izdelan iz medicinskega silikona, tako da je precej udobnejši in enostavnejši za uporabo od predhodnic. Medicinski silikon je odporen na bakterije in obenem hipoalergen, v nasprotju z lateksom, na katerega je alergičnih veliko žensk. Dodane so luknjice za lažje odstranjevanje (ni podtlaka), skodelice so močnejše in prožnejše. 

Pa veš kaj? V dneh z možnejšo menstruacijo lahko poleg skodelice uporabiš še pralni vložek, da boš res brezskrbna.

Pri Lalicup lahko izbiraš med kar štirimi velikostmi.
Pri Lalicup lahko izbiraš med kar štirimi velikostmi.

So pralni vložki preteklost ali prihodnost?

Se z pralnimi vložki vračamo nazaj? Seveda ne. Materiali so drugačni, vložki so veliko tanjši in predvsem- lahko jih enostavno pripneš na spodnjice. Nič več nam ne padajo izpod kril na javnih mestih. Paroprepustni materiali skrbijo za nepremočljivost in hkrati manj vnetij,  s pranjem na višji temperaturi lahko odstraniš vse bakterije. Pa večina jih zgleda dovolj lepo, da jih v trgovini ne skrivaš. Najdeš jih v veliko oblikah in velikostih, tako da lahko izbereš najprimernejše zase. 

Imajo današnje ženske drugačen menstrualni cikel od prednic?

Seveda. Predvsem imamo v življenju veliko več menstruacij in povprečno veliko manj otrok.  S hrano dobimo dovolj ali preveč hranil, manj se gibljemo. Posledično so tudi menstruacije močnejše in pogostejše.  

Atletinje včasih zgubilo menstruacijo ali imajo šibkejšo zaradi napornih športov. V pradavnini je bil naporen način življenja standard in ženska telesa so se temu prilagodila. 

V srednjem veku je menopavza prišla lahko že pri tridesetiih. Do takrat so bile pa nekatere gospe neprestano noseče,  nekatere so dojile veliko dlje kot danes. Tako da jim občasne menstruacije niso pretirano ovirale življena. 

Menstrualni izdelki so se skozi zgodovino spreminjali skupaj z nami. Nič več ne nosimo širokih kril, bolj smo aktivne, vse dni v mesecu bi rade plavale, rodna doba pa traja dlje. Veš da so bile prve menstrualne skodelice iz aluminija? Le kaj nas čaka čez pa sto let?

Posted in blog and tagged , , .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja